latinica  ћирилица
16/06/2017 |  18:50 ⇒ 17/06/2017 | 08:43 | Autor: RTRS

Terapijsko jahanje - uspješni rezultati za djecu sa poteškoćama u razvoju (VIDEO)

U organizaciji naše medijske kuće i Triglav osiguranja Banjaluka, prije godinu dana započelo je prikupljanje finansijskih sredstava za projekat terapijskog jahanja za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju.
Terapijsko jahanje - Foto: RTRS
Terapijsko jahanjeFoto: RTRS

Poslije sedam mjeseci terapije, koja je realizovana u Konjičkom klubu "Čokorska polja", vidljivi su i rezultati.

Ovo je mjesto koje je za devetoro djece i omladine sa poteškoćama u razvoju postao centar slobode. Dva puta sedmično u periodu od 7 mjeseci svako od njih je redovno je prolazio kroz terapijsko jahanje. Rezultatima zadovoljni i oni, i roditelji.

- Nekako smo se složili da je terapijsko jahanje kruna svih terapija od samog rođenja naše djece, kaže Ana Nikolić, majka dječaka sa Daunovim sindromom.

Korist terapijskog jahanja mogu imati osobe različitih starosnih dobi, s različitim oblicima fizičkih i mentalnih oštećenja.

- Rezultati su izuzetni, kako na polju motorike, tako i na polju čula, osjećanja, briga o sebi, edukacija, motornog planiranja, naglašava Slavica Kecman, koordinator projekta terapijskog jahanja.

Program terapijskog jahanja podržali su javni RTV servis Republike Srpske i Triglav osiguranje Banjaluka.

- Nama je drago da smo u tako kratko vrijeme dobili potvrdu rezultata za sve učesnike, po njihovo zdravlje, a drago nam je i zbog zadovoljstva roditelja, ističe Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranja Banjaluka.

Roditelji djece i omladine ovih kategorija navode da bi terapijsko jahanje trebalo da bude sistemsko rješenje. Da bi ovakav oblik terapije trebalo da bude redovan u Srpskoj, smatra i ministar Bogdanić.

- Nastojaćemo da odvojimo određena sredtsva i u narednoj godini za ovu namjenu, kaže Bogdanić.

Njih devetoro iz Kluba specijalnih sportova Banjaluka, dobilo je priliku da budu dio ovog projekta, a nadaju se da će ovakvu mogućnost dobiti i drugi. Iz Triglav osiguranja navode da su spremni da nastave da podržavaju projekte ovakvog tipa.