latinica  ћирилица
18/06/2017 |  17:26 ⇒ 19/06/2017 | 09:09 | Autor: RTRS

RTRS sa inspektorima u kontroli lako kvarljivih namirnica (VIDEO)

Sladoled, kolači, meso, sir – u ljetnjim danima na bakterije i mikroorganizme osjetljive namirnice pod lupom su inspektora. Јer se na velikim vrućinama najukusnija hrana može pretvoriti u najopasniji otrov. Prve vreline zato su i ove godine alarmirale nadležne, pa je Agencija za bezbjednost hrane već izdala preporuke za pojačane mjere kontrole. Sa inspektorima na terenu bila je i naša ekipa.
Kontrola hrane - Foto: RTRS
Kontrola hraneFoto: RTRS

Sa porastom temperatura i ljetnjim vrelinama sladoled se može naći na svakom koraku i čest je izbor i potrošača, ali i salmonele. Zna to Milica Škobić. Sladoled u centru Banjaluke prodaje već šest godina i ističe da je najvažnije pravilno i redovno održavati higijenu uređaja.

"Frižideri, rashladni uređaji se moraju dezinficirati, čistiti, prati, brisati...Kontrole su jako česte, skoro svake sedmice", kaže Milica.

U preduzeću "Krajina klas" prizvode 34 vrste sladoleda. Svaki korak proizvodnje strogo se kontroliše.

"Sve se radi sa dezinfikacionim priborom, opremom, radnci u proizvodnji rade sa rukavicama, maskama, obavezne su kape i uredna odjeća, dezinfikuje se prostor u kojem se sve obavlja", naglašava Dragana Popara, direktorka proizvodnje u ovom preduzeću...

Zbog straha od trovanja hranom i inspekcijske kontrole u ovo doba godine su češće. Sladoled je, zbog povećane potrošnje, ovih dana pod posebim nadzorom. Prema podacima Agencije za bezbjednost hrane, prošle godine u laboratorijama za kontrolu hrane analizirano je nešto više od 80.000 uzorka od čega gotovo 4.500 nije bilo u skladu sa propisima. Zato su kontrole još jače, a u jednoj je bila i naša ekipa.

"Pored toga, vrši se i uzorkovanje hrane za laboratorijsko ispitivanje, a na osnovu toga utvrđuje se zdravstvena ispravnost namirnica. Praksa je utvrdila da se često dešavaju nepravilnosti koje utiču na kvalitet hrane kao što su neodgovarajuća higijena, te se preventivnim kontrolama nastoje smanjiti greške", ističe Ljiljana Tomić, republički inspektor za hranu.

Uz sladoled, opasnost se krije i u kolačima, mesu, mliječnim proizvodima, vodi, voću i povrću, sirovim jajima i proizvodima od jaja. Konzumacija zdravstveno opasnog proizvoda može izazvati trovanje hranom. Prvi simptomi osjete se u roku od 30 minuta do 72 časa nakon konzumacije.

"To su najčešće probavne smetnje u vidu gađenja, mučnina, učestale proljevaste stolice, temperatura koja ne mora da se  javi u svakom od slučaja", upozorava Vesna Petković, specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Da je zalogaj zdravstveno neispravan teško je utvrditi bez laboratorijske analize, ali određene naznake mogu se prepoznati po mirisu i izgledu. Ipak, salmonelu je u hrani nemoguće prepoznati. Zato su osnovne preporuke: higijena, hlađenje i konzumiranje svježe pripremljenih porcija. Ako sumnjate, bolje je da preskočite.