X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
19/06/2017 |  10:45 | Izvor: RTRS

Ljekovite borovnice

Ukusne i hranljive, bogate vitaminima C i B grupe, limunskom i jabučnom kiselinom, kao i mineralima, naročito kalijumom, natrijumom, manganom, hromom, gvožđem i bakrom.
Borovnica - Foto: ilustracija
BorovnicaFoto: ilustracija

Ukusne i hranljive, bogate vitaminima C i B grupe, limunskom i jabučnom kiselinom, kao i mineralima, naročito kalijumom, natrijumom, manganom, hromom, gvožđem i bakrom, plodovi borovnice pravi su eliksir zdravlja, a posebno se preporučuju u preventivi i terapiji avitaminoze i hipovitaminoze, kao i u liječenju neinfektivne dijareje kod dece. Izuzetno su efikasne i u dijetetskom smislu. Najbolje ih je uzimati u svježem stanju ili kao sok. Prijatnog su, nakiselo, slatkog i malo oporog ukusa.

Sok je najbolji za ispiranje grla, dok marmelada rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrela.

Istraživanja su pokazala da je ova voćka najbogatiji izvor antioksidanasa među 40 različitih vrsta voća i povrća. Za ovakav njen kvalitet najzaslužniji su antocijanini, koji borovnicama i daju karakterističnu boju.

Istraživanja su pokazala i da redovno konzumiranje borovnica usporava proces starenja, poboljšava cirkulaciju i vid, zaustavlja početne faze razvoja karcinoma.

Izvor: Novosti