X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
19/06/2017 |  16:06 | Izvor: RTRS

Pijte vodu da ne dehidrirate

Na vrućini se tijelo više znoji i zato treba voditi računa da se tečnost nadoknadi. Muškarci bi dnevno trebalo da unesu tri, žene 2,2, a djeca starija od pet godina oko litre vode
Voda (Foto: Thinkstock) -
Voda (Foto: Thinkstock)

Ako tokom letnjih vrućina osjetite glavobolju, promjenu raspoloženja, slabost ili halucinacije, to može biti alarm da vašem tijelu nedostaje voda. Iako je optimalan dnevni unos različit za muškarca, žene i djecu, prosječna osoba treba da popije prosjeku dva i po litra vode dnevno kako bi organizam bio zdrav.

Količina optimalnog dnevnog unosa zavisi od uzrasta, pola, zdravstvenog stanja, spoljašnje temperature, fizičke aktivnosti i kalorijske vrijednosti hrane. Dok muškarci imaju veći procenat vode u organizmu i njihov dnevni unos treba da bude oko tri litra, žene treba da popiju 2,2 litra vode. One imaju veći procenat masnog tkiva, koje slabije vezuje vodu u odnosu na mišićno tkivo kod muškarca. Djeca od pet godina treba da piju oko 0,75 litara, a sa deset godina oko litar vode dnevno.

- Maloj djeci i bebama treba često nuditi tečnost, ali ih ne treba tjerati da piju velike količine odjednom - preporučuje britanski doktor Džordž Kvarel. - Treba da piju vodu sa niskim sadržajem natrijuma i soli. Na taj način, njihovi mladi bubrezi neće biti opterećeni nepotrebnim materijama.

Iako je ovo preporuka za djecu, svi koji piju flaširanu vodu treba da obrate pažnju na sastav minerala: kalcijuma, kalijuma, natrijuma, magnezijuma, sulfata, hlorida i karbonata. Prije kupovine, važno je pogledati deklaraciju i pročitati šta sve voda sadrži.

- Ako flaširana voda ima do 1.000 miligrama suvog ostatka po litru, može da se pije u većim količinama - rekao je doktor Kvarel. - Voda koja ima više od 1.000 miligrama suvog ostatka je mineralizovanija. Može se konzumirati uz obrok, ali samo jedna do dvije čaše dnevno.

Kvalitet i količina vode koju pijemo su siguran znak da ćemo izbjeći dehidrataciju. Kako do nje ne bi došlo, treba piti vodu prije nego što ožednimo i dovedemo organizam do kolapsa. Simptomi dehidratacije mogu biti glavobolje, letargija, promjene raspoloženja, suv nos, suva ili ispucala usta, tamniji urin, slabost, umor, zbunjenost i halucinacije.

- U dehidriranom tijelu dolazi do povećanja toksina, koje bubrezi ne mogu da prerade i izbace - upozorio je Kvarel. - Duži period bez dovoljnog unosa vode podstiče stvaranje kamena u bubregu i česte infekcije urinarnih kanala kod žene.

Mnogi pogrešno vjeruju da se nadutost i zadržavanje vode u organizmu mogu izbjeći ako se ne pije voda. U stvari, naše tijelo zadržava vodu ako ima premalo vode u ćelijama. Ako je unos vode redovan, tijelo neće imati potrebe da stvara "zalihe".

- Tečnost, takođe, omogućava da se tijelo riješi viška natrijuma. Ako ne pijete vodu, povećavate koncentraciju natrijuma, koji dovodi do većeg zadržavanja vode i nadimanja - rekao je Kvirel.

Kod srčanih oboljenja, međutim, višak tečnosti u organizmu može da bude prepreka za normalan rad srca. Zato se srčanim bolesnicima, za razliku od zdravih osoba, ograničava unos tečnosti.

Izvor: Novosti