latinica  ћирилица
20/06/2017 |  08:07 ⇒ 08:07 | Autor: RTRS

Natjerali ga da posječe omiljeno drvo, a onda je odlučio da se osveti

Šta biste vi uradili da vam gradske vlasti nalože da morate da posječete svoje omiljeno drvo i još da platite sve troškove? Pa, jedan čovjek iz Redondo Biča u Kaliforniji pažljivo je isplanirao svoju osvetu, a tri godine kasnije sve otkrio u pismu gradonačelniku.
Omiljeno drvo (foto:AP/Ilustracija) -
Omiljeno drvo (foto:AP/Ilustracija)

Nesvakidašnja priča naslovljena "Tajno sam posadio drvo džinovske sekvoje u dvorištu mog gradonačelnika" osvojila je srca i simpatije mnogih ljudi širom sviheta, a podjeljena je na društvenim mrežama više stotina hiljada puta.

"Zdravo. Јa sam arborista. To znači da se profesionalno bavim kultivacijom, negom i gajenjem drveća u urbanim sredinama. Obožavam drveće. Mislim da drveće spada u najlepša, najveličanstvenija i najstarija živa bića na našoj planeti. Danas ću vam ispričati priču o životu, smrti i osveti.

Prije tri godine, gradski savjet Redondo Biča naredio je smrt 30 godina starog drveta, čije je korjenje počelo da probija trotoar ispred moje kuće. Gradske vlasti su primjetile i izdale smrtnu presudu. Osim toga, natjerali su me da platim oštećenja na trotoaru i njegovo odstranjivanje.

Volio sam Klajda (drvo). Počinjem da starim, a sadnja nečega za šta znam da će me uveliko nadživjeti predstavlja za mene veoma poseban osjećaj. Izuzetno sam pazio na njega. Drenirao sam okolno zemljište, postavio mu 'štaku' da se nasloni dok još nije ojačao i gledao ga kako raste. Taman pošto je Klajd počeo da postaje jak, razvija svoj korjenski sistem, širi svoju krošnju i 'osamostaljuje' se, gradonačelnik je odlučio da izvadi moje prelijepo dijete.

Gradonačelniče Stive Aspele. Ubili ste moje dijete.

Za to ćete mi platiti. Prije dvije godine i sedam mjeseci tajno sam zasadio 45 obalskih i 82 džinovske sekvoje u raznim parkovima, dvorištima i javnim površinama širom grada.

Danas, korijenski sistem svakog od njih je najmanje 10 metara u prečniku i duboko ukorjenjen u zemljištu. Možda ste primjetili drvo koje raste ispred gradske vijećnice ili ono koje je niklo u vašem dvorištu. To je džinovska sekvoja i narednih mjeseci će početi rapidno da raste.

Ubili ste mog Klajda, ali sam ga zamjenio sa stotinu živih džinova. I džinovi će postati. Za nekoliko godina porašće do visine od nekoliko desetina metara i živjeće više od 2.500 godina. To je mnogo duži period od onog kada je Isus rođen do danas. Da biste odstranili jednog od njih, koštaće vas najmanje 1.500 dolara. I sada ja vama predajem račun, kao što ste vi meni prije tri godine na današnji dan.

Pozdrav, gospodine. Neka vaš grad bude preplavljen drvećem. I neka Klajd počiva u miru."

Izvor: RTS, BORD PANDA