X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
20/06/2017 |  19:15 | Izvor: RTRS

Ne skidajte "žilice" sa banana

Banane su izuzetno bogate kalijumom i jedno su od omiljenih vrsta voća. Јedino što iritira na banani jesu dugačka tanka vlakna (floemski snopovi) koja imamo običaj da skidamo zajedno sa korom.
Banane - Foto: Wikipedia
BananeFoto: Wikipedia

Zapravo, ti dijelovi kore su veoma važni i trebalo bi da ih jedemo sa bananom, tvrdi doktor Nikolas Gilit, autor istraživanja i direktor Instituta za prehrambene tehnologije Dole. Razlog zbog kog su vlakna banane toliko bitna krije se u njihovom imenu - floemski snopovi.

Floem je jedno od dvije vrste transportnih tkiva koje se nalazi u svim biljkama i omogućava hranljivim materijama i drugim supstancama da se rasporede duž cijele biljke.

Kod banane baš te "žilice" razlog su zbog kog hranljivi sastojci dopiru do cijelog ploda - što omogućava da prerastu u voće za koje znamo, i neophodni su.

Sasvim su jestivi i imaju jednaku nutritivnu vrijednost kao i sam plod. Zapravo, činjenica je da taj dio kore sadrži više vlakana od samog ploda.

Genetski je moguće modifikovati voće kako bi se spriječilo stvaranje traka, ali da bi se to istražilo, neophodno je uložiti sredstva, dodao je Gilit.

Izvor: B92