X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
20/06/2017 |  21:03 ⇒ 21:12 | Izvor: RTRS

Traže radnike, ali ne mlađe od 55 godina

Tehnološka kompanija iz Seula "EverYoung" ima veoma neobičan uslov pri zapošljavaju novih radnika, a to je da kandidat ne smije biti mlađi od 55 godina.
Seul - Foto: ilustracija
SeulFoto: ilustracija

Ovo je uslov još od samog osnivanja kompanije čiji naziv u prevodu i znači "Zauvijek mladi".

Ova kompanija, osnovana 2013. godine, danas zapošljava 420 radnika i svi su oni dobi od 55 pa čak do 83 godine.

Јužnokorejska korporativna kultura je poznata po tome da svoje zaposlene bukvalno tjera u penziju čim napune 60 godina, ali Čung Eunsung, osnivač "EverYounga", nada se da će njegova kompanija promijeniti način razmišljanja. On želi da dokaže da su i stariji isto bitni za jednu kompaniju kao i mlade snage.

Zapravo, on je sebi 2013. godine postavio pravilo da neće zaposliti nikoga mlađeg od 55 godina i danas, četiri godine kasnije, on se drži svog pravila.

"Јužna Koreja je suočena sa fenomenom starenja nacije i vjerujem da učešće tih starijih osoba može dosta da doprinese našoj ekonomiji. Štaviše, uvjeren sam da su oni ti koji mogu da ožive ekonomiju, jer će na taj način da 'udahnu život' ljudima koje su uvjerili da su zreli za penziju", kaže Čung i dodaje: "Zapravo, vjerujem da zapošljavanjem starijih osoba možemo poboljšati kvalitet života, kao i blagostanje u državi".

Kompanija se bavi nadzorom internet sadržaja i oni svoje zaposlene obučavaju da rade na raznim platformama. Glavni zadatak osoblja ove kompanije jeste cenzurisanje osetljivih podataka na Naver Mapu, južnokorejskoj verziji Gugl Mapsa. Takođe, jedan od zadataka jeste da nagledaju sadržaj na blogerskim platformama.

Ono što je interesantno jeste da neki od zaposlenih nikada nisu imali obuku za IT sektor i kompanija ih obučava na licu mjesta. I dok većina vjeruje da su stariji prilično spori kada je riječ o informacionim tehnologijama, Čung tvrdi da su njegovi zaposleni puni energije i entuzijazma, te da željno iščekuju da nauče nešto novo. Štaviše, on kaže da stariji sa daleko većom pažnjom prate sve što im se objašnjava te da im je koncentracija na visokom nivou, što se ne može reći za mlađe osobe, kojima pažnja veoma često odluta.

Izvor: Nezavisne