latinica  ћирилица
21/06/2017 |  20:11 | Autor: RTRS

Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Svjedok optužene vidio samo u prolazu

U nastavku ponovljenog suđenja bivšim funkcionerima Službe državne bezbjednosti Srbije Јovici Stanišiću i Franku Simatoviću, svjedok optužbe bivši pukovnik ЈNA Radoslav Maksić rekao je danas pred Haškim tribunalom da je viđao optužene "u prolazu" u SAO Krajini i da ne zna šta su oni tamo radili.
Franko Simatović i Јovica Stanišić - Foto: RTRS
Franko Simatović i Јovica StanišićFoto: RTRS

Svjedok je rekao da je u jesen 1991. godine iz Beograda upućen u Knin kako bi pomogao u organizovanju Teritorijalne odbrane tamošnje srpske autonomne oblasti.

Maksić je rekao da je Stanišića i Simatovića vidio dva puta u Korenici i na kninskoj tvrđavi, te da je smatrao da oni pomažu ministru unutrašnjih poslova SAO Krajine Milanu Martiću u organizovanju milicije.

Svjedok tvrdi da su u Kninskoj Krajini 1991. godine počinjeni zločini nad Hrvatima, te da Martić i tadašnji lider SAO Krajine Milan Babić nisu ništa učinili da kazne počinioce, kao ni Ministarstvo odbrane Srbije, koje su, kako kaže, on i njegovi nadređeni izvjestili.

Maksić je rekao da je za sprječavanje i kažnjavanje zločina bila odgovorna krajiška milicija, te dodao da ne zna da li je SDB Srbije tada imala bilo kakvu nadležnost nad SAO Krajinom, prenijeli su beogradski mediji.

Tužilac je kao dokaz da su u Krajini počinjeni zločini nad Hrvatima, citirao izvještaj organa bezbjednosti ЈNA o ubistvima u selu Škabrnja, u novembru 1991. godine, gdje su, prema iskazu očevica, pripadnici Teritorijalne odbrane Krajine streljali muškarce.

Upitan ko je bio odgovoran za zločine teritorijalaca, Maksić je rekao da je to bio komandant brigade ЈNA kome su počinioci bili podređeni, ali je dodao da su komandant te brigade Vuković i Martić "negirali" zločine.

Advokati Sanišića i Simatovića će sutra unakrsno ispitivati svjedoka Maksića.

Bivši šef SDB Srbije Јovica Stanišić i njegov pomoćnik Fanko Simatović Frenki optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, u periodu od 1991. do 1995. godine.

Poslije prvog suđenja, prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 2013. godine Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice, ali je Apelaciono vijeće 2015. godine poništilo tu presudu i naložilo ponovno suđenje.

Izvor: SRNA