latinica  ћирилица
23/06/2017 |  12:47 | Autor: RTRS

Prirodne vanile sve manje, kilogram i do 500 evra!

Cijena prirodnog sladoleda od vanile proteklih godina je porasla širom svijeta i male su nade da će se smanjiti, otkrio je vlasnik firme "Aust & Hahman" koja je jedan od najpoznatijih snabdjevača tržišta vanilom. Uzrok je nezapamćena nestašica ove arome.
Vanila - Foto: Getty Images
VanilaFoto: Getty Images

Cijene vanile na nekim mestima povećane su 16 puta, a skočile su sa prosječno 30 evra po kilogramu na oko 500 evra! "Aust & Hahman", firma osnovana 1881. godine u Hamburgu, specijalizovala se za sve vrste vanile i godišnje prodaje oko 300 tona tog sastojka.

"Proizvodnja vanile u dubokoj je krizi", rekao je Hahman.

Vlasnik pomenute njemačke kompanije naglasio da je na primjer burbon vanilu, koja potiče sa Madagaskara, ostrva Reunion ili Komorskih ostrva, gotovo nemoguće naći: „Trenutno uopšte ne možemo da je ponudimo“.

Umjesto toga prodaje se vanila sa Tahitija, koja ima blagu aromu i potiče iz Papue Nove Gvineje.

Dok se proizvodnja prirodne vanile smanjila najviše zahvaljujući niskim cijenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla.

Navodi se da se aroma vanile dobija iz fermentisane mahune vanile, koja je posebna vrsta orhideje i pošto je potrebno tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanile, za sada, nema načina da se situacija na tržištu poboljša.

Izvor: Tanjug