latinica  ћирилица
25/06/2017 |  08:29 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od "Proboja koridora" (VIDEO/FOTO)

Na Dugoj Njivi kod Modriče obilježeno je 25 godina od "Proboja koridora", vojne akcije kojom je prekinuta 42 dana duga blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.
Spomen obilježje za poginule borce u Proboju koridora, Duga Njiva, kod Modriče - Foto: SRNA
Spomen obilježje za poginule borce u Proboju koridora, Duga Njiva, kod ModričeFoto: SRNA

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu, zbog nedostatka kiseonika.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je kod spomen-obilježja na Dugoj Njivi služio parastos za 413 pripadnika vojske i policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Vijence na spomen-obilježje položio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar industrije, energetike i rudastva Srpske Petar Đokić, predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Vijence su poližile i delegacija Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Srpske, predstavnici opština Modriča, Vukosavlje, Doboj, Kozarska Dubica, Brod, Prijedor, Šamc, te učesnici Marša koji su iz Osječana i Skugrića do Duge Njive, na stazi od 12 kilometara, organizovale boračke orgnizacije Modriče i Doboja.

Nakon parastosa obavljen je obred lomljenja slavskog kolača, kojima je, u prisustvu predsjednika Repbulike, ministara Đokića i Savanovića, predstavnika boračkih organizacija i brojnih vjernika i sveštanstva obilježena manastirska slava Sveti car Lazar.

Obraćanjem Dodika, Savanovića i Savčića nastavljena je manifestacija obilježavanja akcije, čijim završetkom je 28. juna 1992. godine, prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Modriča: obilježavanje akcije "Proboj koridora

Ministar Savanović je poručio da će sve institucije Srpske, shodno ekonomskim mogućnostima i daljem jačanju, uvijek ispunjavati svoje obaveze prema boračkim kategorijama stanovništva koji su prioritetna kategorija u društvu.

"Naša je obaveza da shodno ekonomskim mogućnostima ispunjavamo i povećavamo prava boračkih kategorija koje su stvorile Republiku Srpsku", rekao je Savanović, i dodao, da je Zakon o pravima boraca dobar i realan osnov za takvo nešto.

Naveo je da Srpska ima 210.000 kategorisanih boraca, među kojima je oko 132.000 boraca prve i druge kategorije, da isplaćuje oko 55.000 ličnih i porodičnih invalidnina, kao i da ima 15.000 odlikovanih boraca i porodica odlikovanih boraca.

On je naglasio da je rezultat borbe srpskog naroda prostor Republike Srpske i njene institucije, koje danas funkcionišu besprijekorno.

"Takvo funkcionisanje institucija s punim pravom daje nadu da će ovo uvijek biti stabilan prostor i da ćemo se svim silama i u stabilnoj atmosferi posvetiti jačanju Republike Srpske", rekao je Savanović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić poručio je da samo ekonomski jaka i politički stabilna Srpska ima perspektivu.

Modriča: obilježavanje akcije "Proboj koridora"

Naglasio je potrebu stalne izgradnje socijalno pravednije Republike Srpske koja će posebno voditi brigu o njenim stvaraocima - boračkim kategorijama stanovništva.

"Oni koji su dali živote za Republiku Srpsku ostavili su nam zavjet za neprekidnom borbom za Republiku Srpsku u cilju njenog jačanja i suprotstavljanja svim negativnostima koje je slabe", rekao je Savčić.

On se osvrnuo i na odlazak značajnog broja mladih ljudi iz Republike Srpske, poručivši im da je svima teško, ali da je cilj da se svi borimo kako bi nam bilo bolje.

"Ako mi nismo otišli 1992. godine, onda moraju i oni da izdrže", rekao je Savčić.

U prigodnom kulturno-umjetnički programu učestvovali su vokalni solista Јelena Čamur uz pratnju Rastka Petrovića i Hristine Baković, kao i orkestar harmonika iz Ugljevika i glumac Aleksandar Stojković iz Banjaluke.

Sveštenstvo i vjernici danas obilježavaju i manastirsku slavu Svetog cara Lazara.

Modriča: obilježavanje akcije "Proboj koridora"

U operaciji proboja koridora poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok ih je 1.129 ranjeno.

Odluka o proboju Koridora donesena je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni dio Republike Srpske, gdje je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika.Akcija je počela nakon što su pripadnici HVO zauzele Modriču i presjekle jedini kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje Srpske autonomne oblasti Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Direktan povod za akciju bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Vojna operacija proboja koridora trajala je od 14. do do 28. juna na prostorima cijele Posavine.

Operacija "Koridor 92", čiji nosilac je bio Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske, omogućila je spajanje razdvojenih dijelova Srpske, kao i zapadnih i sjeverozapadnih dijelova sa Srbijom.

Kompletna akcija završena 6. oktobra izlaskom Srpske vojske na rijeku Savu.

Preživjeli učesnici akcije, porodice poginulih boraca, predstavnici vlasti Republike Srpske i veliki broj građana u nedjelju pred Vidovdan, 28. juni, na Dugoj Njivi evociraju uspomene na akciju koja je poznata i kao najveličanstvenija i najsvjetlija akcija Vojske Republike Srpske u posljednjem odrbambeno-otadžbinskom ratu.

Izvor: RTRS/SRNA