latinica  ћирилица
25/06/2017 |  11:41 ⇒ 14:04 | Autor: RTRS

Vidovdanska akademija u Bijeljini (VIDEO)

U Eparhijskom kulturnom centru zvorničko-tuzlanske eparhije održana je Vidovdanska akademija.
Akademija "U susret Vidovdanu" - Foto: RTRS
Akademija "U susret Vidovdanu"Foto: RTRS

Mitropolit dabrobosanski i administrator zvorničko-tuzlanski Hrizostom istakao je da srpski narod proslavlja Vidovdan kao uspomenu na borbu za ono što je sveto i čestito.

Mitropolit Hrizostom istakao je da se na Vidovdan slavi uspomena na opredjeljenje srpskih junaka za ono što je sveto, vječno, neprolazno i božansko.

- Mi ne slavimo gubitak i poraz, nego slavimo njihovo opredjeljenje i uspomenu na taj čin borbe za ono što je sveto i čestito - rekao je mitropolit Hrizostom.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini Mitar Novaković istakao je da ovo društvo, prigodnim programom, već osmi put organizuje Vidovdansku akademiju. IKako je istakao, ovaj dan je još jedna prilika da se nagrade najbolji učenici svih srednjih i osnovnih škola sa područja Bijeljine.

- Akademiju organizujemo iz godine u godinu da bi podsjećali na slavnu i herojsku borbu srpskih stadalnika. Ove godine nam je pomoglo i to što je Eparhija zvorničko-tuzlanska prihvatila zajedničku organizaciju programa. Ovo je i prilika da nagradimo najbolje učenike. Dobili su vrijedne knjige pod nazivom "Manastiri Republike Srpske", koje je zajedno sa "Prosvjetom", obezbijedila eparhija - rekao je Novaković.

U programu akademije učestvovalo je i Srpsko crkveno pjevačko društvo "Srbadija", učenici Osnovne škole "Sveti Sava" iz Bijeljine i učenici generacije iz svih osnovnih i srednjih škola sa područja grada.