latinica  ћирилица
25/06/2017 |  12:44 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

Nacionalni ruski orkestar posjetio NSRS

Članovi Nacionalnog akademskog orkestra narodnih instrumenata Ruske Federacije "N.P. Osipov" posjetili su danas Narodnu skupštinu Republike Srpske gdje su se upoznali sa radom ove institucije.
Nacionalni ruski orkestar posjetio NSRS - Foto: RTRS
Nacionalni ruski orkestar posjetio NSRSFoto: RTRS

Goste je pozdravio generalni sekretar Narodne skupštine Marko Aćić koji je istakao da je Narodna skupština ponosna na međunarodnu saradnju, između ostalog i sa Ruskom Federacijom, sa kojom Srpska posredstvom Predstavništva u Moskvi radi na unapređenju saradnje u mnogim oblastima, poput privrede i kulture.

Aćić je ukazao da se predstavnici Rusije na međunarodnom planu iskreno zalažu na očuvanju dejtonskog mirovnog sporazuma, što je za Srpsku od izuzetnog značaja.

Dirigent orkestra Vladimir Andropov rekao je da su Srbi i Rusi bratski narodi i izrazio zadovoljstvo što imaju priliku da posjete Srpsku, Banjaluku, ali i Narodnu skupštinu.

On vjeruje da će na večerašnjem koncertu u Banjaluci ovaj orkestar biti dobro prihvaćen od publike, kao što su bili prihvaćeni širom svijeta gdje su nastupali.

Direktor Gradskog tamburaškog orgestra Spomenko Guzijan rekao je da je posjeta ruskog orkestra realizovana zahvaljujući podršci Svjetske tamburaške organizacije, te se pohvalio osvajanjem prve nagrade na Međunarodnom festivalu u Novom Sadu.

U ime Narodne skupštine, Aćić je gostima poklonio "Zmijanjski vez" koji je uvršćen na reprezentativnu Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa i tako postao svjetsko dobro, jer sadrži snažnu simboliku koja se prenosi generacijama, te promoviše kreativnost, društvenu jednakost i raznolikost.

Izvor: SRNA