latinica  ћирилица
25/06/2017 |  15:37 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Smanjeni prihodi od hidro-akumulacija doveli u pitanje bilećki budžet (VIDEO)

Neusvojen budžet za ovu godinu i neredovno punjenje, uz veliki broj imena na platnom spisku, doveli su u pitanje isplate plata iz opštinske kase u Bileći.
Bileća - Foto: RTRS
BilećaFoto: RTRS

Minus je oko tri miliona, a zbog neizmirenih poreskih obaveza, račun je početkom juna bio u blokadi. Zamalo je, zbog neisplaćenih plata, izbjegnut štrajk zaposlenih.

Nižim budžetskim korisnicima martovske plate isplaćene su na insistiranje sindikalaca. Sa lokalnom upravom utvrdili su dogovor da aprilske zarade budu do kraja ovog mjeseca. Novca može biti, kažu, ali uz racionalno trošenje. 

- Štediti na više načina, od potrošnje struje, vode, telefona, vozila, reprezentacije - istakao je predsjednik Sindikalne organizacije opštinske uprave Milorad Vojnović.

Štrajk, kao krajnja opcije, i dalje nije isključen. U Dječijem vrtiću, gdje je novac iz budžeta osnova prihoda, često odlaze do lokalne uprave po dozvolu za nabavku namirnica, kako djeca ne bi trpjela. 

- Uplaćuju s vremena na vrijeme, mimo onog redovnog, uz kašnjenje dobavljačima i dobavljači trpe - rekao je direktor ЈU Dječiji vrtić Vaso Radovanović.

Dugovanja prema dobavljačima uobičajena su i u drugim ustanovama. Negodovanja ima, a moguća rješenja vide kroz smanjenje broja zaposlenih u upravi i nižim budžetskim korisnicima, kojih je oko trista, i umanjenje zarada.

- Dolazi do nezadovoljstva zaposlenih, brojni imaju kredite, trudnice ne mogu kod ljekara, neovjerene knjižice - izjavio je direktor Turističke organizacije Nikola Bajović.

U opštinskoj upravi tvrde da je osnovni problem nastao zbog smanjenih prihoda iz naknada za hidroakumulacije, koje čine nešto manje od polovine budžeta. Odbacuju mogućnost potpune blokade rada.

- Ne može gore biti, umjesto milion i po od hidroakumulacija, dobili smo nekolike stotine hiljada. Ne može gore nego što je zadnjih pet-šest mjeseci - kaže načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić.

Čitav problem namjeravaju da riješe kreditnim zaduženjem. Aleksić kaže da je godišnje opterećenje oko osam odsto u odnosu na budžet.

- Dva miliona bi bilo dovoljno da pokrijemo sve troškove - dodao je Aleksić.

Da bi opština funkcionisala, odluku treba da donesu odbornici, u četvrtak, na sjednici lokalne skupštine. Tada će se izjašnjavati i o budžetu za ovu godinu. Ujedno, to bi mogla da bude potvrda hoće li opstati sadašnji saziv.