latinica  ћирилица
25/06/2017 |  15:58 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

U Koraju kod Lopara živi oko 1.500 bošnjačkih povratnika - glavno zanimanje poljoprivreda (VIDEO)

U Koraju kod Lopara živi oko 1.500 stanovnika bošnjačke nacionalnosti. Prije 15-ak godina vratili su se na svoja imanja.
Koraj - poljoprivreda - Foto: RTRS
Koraj - poljoprivredaFoto: RTRS

Bave se poljoprivredom, najviše voćarstvom. Imaju obezbijeđen otkup. Šljive i jagode izvoze u EU. Ovih dana u toku je berba kruške i kajsije.

Padine Majevice izuzetno su pogodne za voćarsku proizvodnju, i to uspješno koriste mještani Koraja. Najviše uzgajaju šljive, kajsije, kruške, trešnje, a posljednjih godina i jagode. 

- Јagoda sa ovih prostora ide u inostranstvo, postigli smo standarde, sertifikate Global–gap , dobar dio jagode ide na domaće tržište. Ove godine radimo i sa supermarketima - rekao je Alija Halilolović iz Agrokoraja.

Na plantažama u Koraju ima oko 300 hiljada stabala šljive, kruške, trešnje i kajsije, a namjeravaju da taj broj povećaju na milion. Šljiva je najisplativija. Sav rod izvezu, uglavnom u Njemačku.

- Nema problema za plasman,ide za izvoz sve i za sušenje. Imaju dva tunela koji suše po novim standardima. Nije zadimljena već zdrava, nema dima na sebi - izjavio je Ragib Hašić.

Dva otkupna mjesta preuzimaju kompletan rod. Prošle godine izvezli su oko 1000 t voća. Veliku pomoć da stanu na noge ostvarili su kroz brojne projekte.

- Projekti su otkupna stanica voća, hladnjače, mašine za preradu, a imamo i Udruženje građana Koraj koje je pri mjesnoj zajednici, i s njim pokušavamo neka kulturološka dešavanja da održimo - naglasio je predsjednik MZ Koraj Vedad Alagić.

U selu je malo mladih. Napuštaju ove prostore u potrazi za poslom i boljim životom, ali ohrabruje činjenica da ima i onih koji su shvatili da mogu sasvim dobro da žive od rada na vlastitom imanju.

- Porodica mi je na okupu  supruga, djeca, majka. U svojoj sam kući, nisam podstanar. To mi je najbitnije - kaže Nermin Ademović.

Јedan od najvećih problema stanovništa je voda za piće. Vodovod nema dovoljno kapaciteta, pa čim stignu ljetnje suše, uvode se restrikcije u isporuci.