latinica  ћирилица
25/06/2017 |  21:36 ⇒ 21:49 | Autor: RTRS

U Gračanici završena likovna kolonija

U Gračanici je večeras završena Likovna kolonija na kojoj je Velizaru Krstiću uručena prestižna nagrada "Longin" za sveukupno likovno stvaralaštvo.
Gračanica: rad "Bez naslova" Predraga Lojanice - Foto: SRNA
Gračanica: rad "Bez naslova" Predraga LojaniceFoto: SRNA

Nagrada "Dimitrije Popović", koja se dodjeljuje mladom likovnom stvaraocu, pripala je Vuku Đuriću, rođenom u Istoku na Kosovu i Metohiji.

Urednik Likovne kolonije Nebojša Јevtić rekao je da je ova kolonija, na kojoj je tokom nepunih 20 godina nastalo više od 300 radova, postala značajan segment srpske kulture na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim riječima, izvjesno je da je Likovna kolonija u Gračanici postala svojevrstan dnevnik likovne prakse.

"Slikarska djela oko dvije stotine učesnika kolonije, sljedbenika različitih pojava, pokreta i ideja u modernoj umetnosti zaslužuju i čekaju dublju teorijsku interpretaciju i analizu", rekao je Јevtić.

U okviru završne svečanosti otvorena je izložba radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji, a među izloženim radovima pažnju je privukao rad "Bez naslova" Predraga Lojanice, koji nije nagrađen.

Јevtić je naveo da je Lojanica prikazom figure ubijenog srpskog dječaka jasan kontekstualni pristup.

"Njegov rad odražava neslobodu pojedinca u neslobodnom društvu", objasnio rekao je Јevtić.

Lojanica je rekao Srni da je figura ubijenog srpskog dječaka, na kome su ispisana prezimena ubijenih Srba, postala simbol stradanja običnih ljudi.

Prema njegovim riječima, taj srpski dječak stradao je na tragičan način, kao što je tragično i to što se ne zna sudbina nestalih i kidnapovanih ljudi.

Lojanica je najavio da će prizori sa Kosova, posebno stradanje nevinih i nedužnih uz spaljene I porušene crkve i manastire biti teme njegovog budućeg stvaralaštva.

Izvor: SRNA