latinica  ћирилица
26/06/2017 |  11:44 ⇒ 15:42 | Autor: RTRS

Za pet mjeseci 222 slučaja zloupotrebe droge

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je za pet mjeseci ove godine otkrilo 222 slučaja zloupotrebe droge, od kojih je 98 krivičnih djela i 124 prekršaja.
Policija Srpske - Foto: RTRS
Policija SrpskeFoto: RTRS

Među krivičnim djelima najzastupljenije je neovlašćena proizvodnja i promet droge, za koje je tužilaštvima podneseno 89 izvještaja, što je oko 14 odsto više u odnosu na isti period lani, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Najzastupljenija je zloupotreba marihuane, pa je u navedenom periodu oduzeto oko 30 kilograma ove droge, što je gotovo dvostruko više nego u istom periodu prošle godine.

Oduzeto je i oko 118 grama heroina /lani oko 116 grama/, kokaina oko 506 grama /prošle godine oko 55 grama/, dok je amfetamina oduzeto oko 419 grama /lani oko 126 grama/.

Sprovodeći Strategiju nadzora nad drogom i suzbijanja zloupotrebe droge u Republici Srpskoj za period 2016-2021. godine, MUP Srpske težište preventivnog rada stavlja na rad sa učenicima osnovnih i srednjih škola, te su prošle godine realizovana predavanja u 212 škola, koja je pohađalo 9.096 učenika, 464 profesora i 331 roditelj.

Svoje aktivnosti na suzbijanju upotrebe droge MUP je usmjerio na otkrivanje i procesuiranje težih oblika krivičnih djela, naročito onih sa elementima organizovanosti.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv krijumčarenja i zloupotrebe droge, na području svih policijskih uprava policijski službenici danas dijele informativno-edukativne letke i razgovaraju sa građanima.

Time se želi ukazati na štetnost upotrebe droge s ciljem preventivnog djelovanja, naročito na mlađe generacije da bi broj konzumenata bio što manji.

MUP Srpske u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv krijumčarenja i zloupotrebe droge sprovodi kampanju "Izbjegni zamku".

Generalna skupština UN je 1987. godine ustanovila Međunarodni dan borbe protiv krijumčarenja i zloupotrebe droge, koji se od tada obilježava svake godine 26. juna s ciljem da se u svijetu smanji zloupotreba droge i suzbije krijumčarenje.

Banjaluka: Zbog zloupotreba droga uhapšeno 101 lice

Na područuju Policijske uprave Banjaluka u proteklih pet mjeseci evidentirano je 26 krivičnih djela i 39 prekršaja u vezi sa zlopotrebom opojnih droga, a uhapšeno je 101 lice.

Šef Odsjeka za droge u Policijskoj upravi Banjaluka Ljubiša Anđić rekao je novinarima da je u proteklih pet mjeseci oduzeto oko 58 grama heroina, 25 grama kokaina, te oko 2,5 kilograma marihuane i 64 grama amfetamina.

On kaže da će pripadnici Policijske uprave Banjaluka i dalje preduzimati ovakve ili slične preventivne mjere.

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka dijelili su danas građanima promotivni materijal o štetnim dejstvima opojnih droga, kao i o preventivnim aktivnostima borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.

"Cilj ovih aktivnosti je informisati što veći broj građana o tome šta se podrazumijeva pod pojmom `opojna droga`, koja su njena štetna dejstva, te kako prepoznati konzumente", rekao je Anđić.

On je dodao da je akcija "Izbjegni zamku" na Trgu Krajina održana povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga.

Izvor: SRNA