latinica  ћирилица
26/06/2017 |  15:38 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Fond PIO obilježava 25 godina rada (VIDEO)

Fond PiO RS obilježava 25 godina postojanja, ali uz iste - dugogodišnje probleme.
Fond PIO RS-Filijala Bijeljina - Foto: RTRS
Fond PIO RS-Filijala BijeljinaFoto: RTRS

Neodrživost sistema, nepovoljan odnos penzionera i zaposlenih, te dugovanja poslodavaca za neuplaćene doprinose - koja su aprilu dostigla 470 miliona maraka.

Rad Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske u proteklih 25 godina je uspješan, a rezultat napretka danas je jasno vidljiv, ocijenila je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić.

Fond stabilno posluje, a jedna od mjera za ovakvo stanje je i prelazak na trezorsko poslovanje, rekla je Vasićeva, nakon svečane sjednice UO Fonda, povodom Dana službe i 25 godina rada Fonda.

- Imamo savremen zakon, donesen na osnovu Strategije penzijsko-invalidskog sistema Republike Srpske, te sve podzakonske akte usklađene u dovoljnoj mjeri sa pravnim tekovinama EU - rekla je Vasićeva.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić istakao je da četvrt vijeka rada ove institucije nisu bile lake, ali da se danas sa sigurnošću može reći da su dostignuti visoki standardi u poslovanju.

- Pratićemo sve trendove u ovoj oblasti i nastojati da kao servis građana poboljšavamo kvalitet usluga i ispunimo očekivanja - rekao je Milić.

Komentarišući odnos broja penzionera i zaposlenih u Srpskoj, rekao da je, prema posljednjoj obradi penzija, više od 250.000 korisnika prava u 23 zemlje, kojima se od svakog 10. u mjesecu isplaćuju penzije.

Prema matičnoj i evidenciji Poreske uprave Republike Srpske, kaže Milić, postoji 300.000 osiguranika.

- Bitno je napomenuti da je prošla godina prva u posljednjih deset u kojoj je zaustavljen negativan trend, odnosno smanjenje odnosa penzioner-zaposleni. On sada iznosi 1,15 prema jedan, a 2015. godina završena je sa odnosom 1,13 prema jedan, što je bio jedan od najnižih odnosa kada se posmatraju zemlje na prostoru bivše Јugoslavije - rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, ključni problem i na prstoru bivše Јugoslavije, ali i u Evropi, jeste kako povećati broj osiguranika, tj. aktivnih korisnika koji će raditi i uplaćivati doprinose.

- Pred svim državama koje imaju sistem međugeneracijske solidarnosti u narednim godinama je veliki izazov - kako finansirati isplatu penzija za postojeći broj korisnika prava, koji će se neminovno uvećati - rekao je Milić.

On je napomenuo da je budžet Republike Srpske u prethodnoj godini nadomjestio 25 odsto sredstava koja su nedostajala da bi bile isplaćene penzije na dostignutom nivou, što je najmanji postotak takvih sredstava od svih zemalja bivše Јugoslavije.

- U Sloveniji je to 37 odsto, u Srbiji 38, u Hrvatskoj 44, u Makedoniji 33 i 32 odsto u Crnoj Gori - naveo je on.

Komentarišući pitanje dugovanja prema Fondu, Milić je rekao da je nastavljen rast potraživanja, koji je u aprilu dostigao 476 miliona KM.

- U prošloj godini pojačanim radom Poreske uprave smanjena su potraživanja od odrđenih segmenata - društava sa ograničenom odgovornošću, akcionarskih društava i samostalnih preduzetnika, ali, nažalost, i dalje postoji rast potraživanja od dijela zdravstvenih ustanova - kaže Milić.

Potvrdio je najavljeno povećanje penzija u iznosu od tri odsto počev od novembarske isplate.

 

 

 

Svi budući penzioneri sada mogu da ostvare pravo u roku od 15 dana ,što je veliki uspjeh jer je 2011. godine mjesecima na rješenje čekalo 30. 000 građana. Fond Pio nastavlja akciju STOP lažnim penzijama i borbu da se penzionerima koji su ostvarili svoje pravo prije rata u Federaciji penzije isplaćuju iz kase Federalnog fonda Pio MiO.