latinica  ћирилица
26/06/2017 |  16:12 | Autor: RTRS

Hrvatska kupuje borbene avione

Sredinom jula hrvatsko Ministarstvo odbrane poslaće u četiri države zahtjev u kome se navodi da je ova zemlja zainteresovana za kupovinu novih borbenih aviona, kao i da traži ponudu za njihovu kupovinu.
Avioni hrvatske vojske (foto: atvbl.com) -
Avioni hrvatske vojske (foto: atvbl.com)

Zahtjev će, kako se najavljuje, biti poslat u Švedsku za avion "gripen jas-39", u SAD za F-16, Јužnu Koreju za FA-50 i Izrael za avion F-16, verziju koja je tamo poznata kao "barak", prenosi zagrebački Večernji list.

U resornom Ministarstvu očekuju da bi ugovor sa isporučiocem aviona trebalo da bude potpisan 2018. godine, a u ljeto 2020. da stigne prvih nekoliko aviona. Plan je, kako se navodi, da se odmah ugovori i obuka tehničara (njih 40-50) i desetak pilota jer su sadašnji piloti stari a za obuku novih treba najmanje četiri godine.

Prema tom planu, 2021. i 2022. Hrvatska bi već imala eskadrilu funkcionalnu za osnovne potrebe kontrole vazdušnog prostora, međutim Ministarstvo želi da borbena eskadrila omogući i zaštitu vazdušnog prostora i teritorija Hrvatske, kao i da ti avioni budu sposobni i za borbene operacije u dubini teritorija protivnika.

Izvor: RTS