latinica  ћирилица
26/06/2017 |  22:25 | Autor: RTRS

I.Sarajevo- Otvoreni "Principovi dani"

Koncertom Osnovne i Srednje muzičke škole iz Istočnog Novog Sarajeva i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu večeras je zvanično počela manifestacija "Principovi dani".
Otkriven spomenik Gavrilu Principu - Foto: SRNA
Otkriven spomenik Gavrilu PrincipuFoto: SRNA

"Principovi dani" se prvi put organizuju u ovoj opštini, a spomenik Gavrilu Pricipu u istoimenom parku postavljen je na današnji dan prije tri godine, što predstavlja poseban kuriozitet, istakao je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

- Potrudićemo se da "Principovi dani" postanu tradicionalni, te da iz godine u godinu budu bogatiji kulturnim, umjetničkim i zabavnim programom, koji će biti prilagođen za najmlađe, ali i starije - rekao je Ćosić.

Manifestacije neće biti isključivo vezana za park "Gavrilo Princip", već i za galeriju "Kućanski", koja bi za dvije do tri godine trebalo da preraste u muzej u Istočnom Novom Sarajevu, koji će imati postavku "Mlade Bosne", ali i druge postavke.

On je rekao da su do devedesetih godina prošlog vijeka svi u BiH imali jedinstveno mišljenje o Gavrilu Principu, izrazivši nadu da će nakon ove manifestacije i teških vremena, koja su prošla, o ovom pripadniku "Mlade Bosne" ponovo zavladati jedinstveno mišljenje.

Direktor Osnovne muzičke škole u Istočnom Novom Sarajevu Miro Mitrović naveo je da je večerašnji koncert posvećen Vidovdanu i vidovdanskim herojima, te da će publika biti u prilici da čuje etno muziku sa primjesama klasične.

Profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu Danijela Gazdić rekla je da će publika moći da čuje djela Đorđa Јovančića, obrade tradicionalnih pjesama, rusku pjesmu "Kaljinka", te dva valcera. Navel je da su ovim nastupom publici žele da pokažu da klasična muzika nije bauk i da u njoj svi mogu uživati.

Centralna svečanost manifestacije "Principovi dani" biće održana na Vidovdan, 28. juna, kada će biti organizovana Vidovdanska akademija i koncert tamburaškog orkestra "Fijaker" iz Novog Sada.

Tokom manifestacije biće organizovana izložba radova škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske, te koncerti kulturno-umjetničkih društava "Slavija", "Boško Vujadin" iz Kasindola i "Bratstvo" iz Vojkovića.

Predviđeno je i održavanje "Konferencije beba", kao i turnir u malom fudbalu.

Izvor: SRNA