latinica  ћирилица
26/06/2017 |  22:29 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

Otvorena 38. Akvarelistička kolonija "Sava" Brod

Uručivanjem ključa Gradske galerije slikaru Miloradu Maraviću, večeras je otvorena 38. Akvarelistička kolonija "Sava", na kojoj će učestvovati 20 umjetnika.
Opština Brod (Foto: mapio.net) -
Opština Brod (Foto: mapio.net)

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić rekao je da je ovakvo okupljanje umjetnika veliko bogatstvo i da će lokalna zajednica uvijek podržavati ovu tradicionalnu manifestaciju.

"Već 38 godina Akvarelističaka kolonija u Brodu odupire se svemu i zato je ona za nas veoma značajna kulturno-turistička manifestacija", rekao je Јovičić.

On je istakao da u fundusu kolonije ima 1.100 akvarela i dodao da svake godine ovaj događaj posjeti veliki broj građana, što potvrđuje da se radi o centralnom kulturnom događaju u ovoj opštini.

Otvaranju kolonije "Sava" Brod prisustvovao je i potpredsjednik Republike Srpske Јosip Јerković, koji je rekao da umjetnost ne zna za granice.

"Ljudi kažu da ljubav ne zna za granice, ovo vam je dokaz da ni umjetnost ne zna za granice. Na jednom mjestu okupljeni su umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije", rekao je Јerković, izrazivši zadovoljstvo organizacijom kolonije u Brodu.

Beogradski akademski slikar Mišo Petrović na svečanom otvaranju kolonije podsjetio je na slavnu istoriju akvarela u svijetu i na ovim prostorima.

Skulptor i akarelista iz Gornjeg Milanovca Ilija Drašović kaže da je svaka kolonija izuzetno značajna, ali da posebno mjesto pripada akvarelističkim.

"Svako druženje i stvaranje u Brodu za mene je svojevrsni festival. Ovdje se družimo, ali i učimo jedni od drugih", rekao je Drašović.

Akvarelističku koloniju "Sava" u Brodu pokrenuli su 1980. godine Krunoslav Kern, Đurđa Vilagoš i Muhamed Hamo Fejzić.

Umjetnici će u koloniji raditi do 1. jula, a izložba radova nastalih prošle godine postavljena je u Gradskoj galeriji.

Izvor: SRNA