latinica  ћирилица
27/06/2017 |  10:27 | Autor: RTRS

Vestbruk MVP sezone u NBA ligi

Košarkaški internacionalac Srbije Nikola Јokić nije dobio nagradu za igrača koji je najviše napredovao u protekloj NBA sezoni jer je tu titulu odnio krilo Milvokija Јanis Adentokumbo. Za najkorisnijeg igrača proglašen je bek Oklahoma Siti Tandera Rasel Vestbruk koji iza sebe ima sezonu kakvu niko nije imao u posljednjih 45 godina.
Rasel Vestbruk - Foto: Getty Images
Rasel VestbrukFoto: Getty Images

Statistika nastupa Rasela Vestbruka tokom protekle sezone se gotovo graniči sa nemogućim.

Na 82 utakmice zabilježio je čak 42 tripl-dabla, sa prosjekom od 31,6 poena, 10,7 skokova i 10,4 asistencije, a dva puta je imao seriju od sedam tripl-dablova, po čemu je prvi u istoriji NBA. Uz to je četiri puta bio igrač nedjelje i dva puta, u novembru i februaru, igrač mjeseca Zapadne konferencije. Statistika koju, vjerovatno, još dugo niko neće nadmašiti.

Naš internacionalac Nikola Јokić se našao u takođe žestokoj konkurenciji za izbor igrača koji je najviše napredovao u protekloj NBA sezoni.

Uprkos sjajnim rezultatima koje je ostvario tokom sezone i osvojio simpatije publike i saigrača, titulu je odnio grčki košarkaš Јanis Adetokubo.

Krilo Milvoki Baksa Јanis Adetokubo je dobio 428 poena u glasanju, dok je Јokić kao drugoplasirani imao 161.

I Grk nigerijskog porijekla ima impozantnu statistiku. Protekle sezone je prosječno bilježio 22,9 poena uz 8,8 skokova i 5,4 asistencija; tri puta je zabilježio tripl-dabl u sezoni i ima ih ukupno osam u karijeri; i postao je peti igrač u istoriji NBA koji je predvodio svoj tim u poenima, skokovima, asistencijama, ukradenim loptama i blokadama u jednoj sezoni.

Upravo ovako sjajna statistika rivala našeg internacionalca potvrđuje koliko je Nikola Јokić morao sjajno igrati da bi se uopšte našao u ovakvoj konkurenciji na drugom mjestu.

Nikola Јokić je bio i u užoj konkurenciji za najbolju asistenciju ali je i tu titulu odnio Stef Kari iz šampionskog Golden Stejta.

Najbolji trener je Majk D'Entoni iz Hjustona, defanzivac je Drejmond Grin iz Golden Stejta, ruki je Malkom Brongdon iz Milvokja, a "šesti igrač" Erik Gordon iz Čikaga. 

Izvor: RTS