latinica  ћирилица
27/06/2017 |  12:27 | Autor: RTRS

Јović: Јoš nije okončano pitanje povratka

BiH još osjeća posljedice prisilnog raseljenja stanovništva u pogledu demografskih, ekonomskih, socijalnih promjena i migracija, što zahtijeva dodatne aktivnosti na konačnom rješavanju ovog problema, izjavio je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Јović.
Predrag Јović - Foto: RTRS
Predrag ЈovićFoto: RTRS

Na konferenciji "Socijalna i ekonomska prava prisilno raseljenih lica tokom ratnih sukoba u bivšoj Јugoslaviji", koja se održava danas i sutra u Sarajevu, Јović je rekao da je od 1992. do 1995. godine BiH napustilo gotovo 2,2 miliona stanovnika.

Među njima, 1,2 miliona zatražilo je izbjegličku zaštitu u više od 100 zemalja, a gotovo milion je bilo interno raseljeno u BiH.

"Izvan BiH još je 18.748 izbjeglica, dok je u statusu raseljenih 32.611 porodica, odnosno 98.574 interno raseljena lica. Ovo ukazuje na činjenicu da pitanje povratka još nije okončano, te da prvenstveno zavisi od socijalnih i ekonomskih prava, što od nas zahtijeva potpuno drugačije djelovanje", naveo je Јović.

On je istakao da za uspješan povratak treba ovezbijediti i uslove za njegovu održivost, što podrazumijeva veća ulaganja u obnovu infrastrukture, socijalnu zaštitu, bezbjednost i deminiranje, te zapošljavanje i obrazovanje povratnika i raseljenih lica.

"Moramo imati na umu da posebnu poteškoću povratka ove najranjivije kategorije stanovništva u BiH predstavlja nemogućnost zadržavanja stečenih prava u mjestima raseljenja, uključujući i prava koja se ne mogu prenijeti po povratku, a stečena su u drugom entitetu unutar BiH, odnosno u zemljama privremenog prihvata", naglasio je Јović.

On je dodao da je proces povratka najvažniji za međusobno povjerenje i za stvaranje stabilnije i sigurnije budućnosti u BiH i regionu, što je veoma važno za ulazak u EU.

Šef Odjeljenja za evropsku socijalnu povelju Savjeta Evrope Režiz Brilat očekuje da će ova konferencija omogućiti razmjenu iskustava aktera na lokalnom, državnom i regionalnom nivou, koja će se podudarati sa mišljenjima eksperata.

Uoči konferencije, Brilat je rekao novinarima da će tokom njenog održavanja ukazati na važan sporazum Savjeta Evrope, a to je Povelja o socijalnim pravima, koja osim ekonomskih i socijalnih prava, sadrži i neke kontrolne mehanizme za njihovo sprovođenje.

"Uvjereni smo da će bolja implementacija ove povelje, kroz aktivno učešće svih aktera, doprinijeti boljim životima ljudi", naveo je Brilat.

Prema službenim statistikama, trenutno 354.000 lica ima status izbjeglica interno raseljenih ili formalni status povratnika na svoja predratna prebivališta, istakao je član regionalne Kancelarije UNHCR-a za jugoistočnu Evropu sa sjedištem u BiH Mario Pavlović.

"Od toga, najveći broj je u Srbiji, gdje je više od 200.000 službeno registrovanih interno raseljenih lica sa Kosova, a slijedi BiH sa 98.000 interno raseljenih", kaže Pavlović.

On je naveo da su moguća rješenja povratak kući u ranije mjesto prebivališta, a ukoliko to nije moguće, izgradnja, obnova ili dodjela nove stambene jedinice, dok bi drugo rješenje bilo lokalna integracija u mjesto raseljeništva.

Pavlović je naglasio da danas postoji regionalni stambeni program u okviru kojeg će u BiH biti dodijeljeno 5.400 novih stambenih jedinica za isti broj porodica, što je, kako je naglasio, impozantan broj.

Cilj Konferencije je da se pronađu kvalitetna, sveobuhvatna rješenja sa ciljem uspješnog okončanja pitanja raseljenog stanovništva na području bivše Јugoslavije.

Dvodnevnu konferenciju "Socijalna i ekonomska prava prisilno raseljenih lica tokom ratnih sukoba u bivšoj Јugoslaviji" organizovali su Savjet Evrope i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Izvor: SRNA