latinica  ћирилица
27/06/2017 |  15:41 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Skupština grada Bijeljina usvojila rebalans budžeta (VIDEO)

Na sjednici Skupštine grada Bijeljina usvojen je rebalans budžeta, koji sa uvećanjem od 500.000 maraka Fonda solidarnosti za eksproprijaciju zemljišta radi izgradnje Drinskog nasipa, iznosi 52 miliona 400 hiljada maraka.
Skupština grada Bijeljina - Foto: RTRS
Skupština grada BijeljinaFoto: RTRS

Donesena je odluka i o kreditnom zaduženju koja je izazvala negodovanje opozicije.

Grad se ponovo kreditno zadužuje - dugoročno sa 4 miliona maraka za saniranje minusa iz prethodne godine, izgradnju infrastrukture uništene poplavama, izgradnju Centra za socijalni rad i kratkoročno sa 600 000 maraka za izmirenje prošlogodišnjih podsticaja za poljoprivredu. Dok gradski oci tvrde da je budžet stabilan, opozicija smatra da nedomaćinsko poslovanje vodi u propast.

Kako raspodjeliti budžetski kolač na ravne časti kome dati više,a kome manje ? Opozicija je imala zamjerke na predloženi rebalans budžeta i predložila četiri amandmana - da se na uštrb ulične rasvjete, zimske službe i komunalne infratsrukture povećaju izdvajanja za pomoć socijalnim i boračkim kategorijama ,a da se za podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća obezbijedi 200.000 maraka. 

- Ne bi bili opozicija ako ne bi bili imali barem neki amandman na sve. To u suštini nisu ni neki iznosi - smatra načelnik odjeljenje za finansije Slavko Bašić.

Nijedan odd predloženih amandmana nije podržala skupštinska većina ,ali jeste odluku o kreditnom zaduženju čime tvrde lokalna zajednica nije prekoračila granicu zaduženosti od 18 posto, a radi se, kažu, o povoljnom kreditu .

- Kredit od 25 godina, pet godina grejs period i čini mi se 1,25 kamatna stopa - dodao je Bašić.

Opozicija, međutim, smatra da je jasan put gdje vodi kontinirirano milionsko kreditno zaduženje .

- Ako uzimate kredite i tvrdite da treba da uzimate kredite , a istovremeno povećavate rashodovnu stranu onda to nije domaćinsko poslovanje. Takav domaćin koji posluje tako sigurno može da propadne i sigurno će propasti - istakao je odbornik SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina Dragan Knežević.

Opozicija je postavila pitanje i da li je moguće ostvariti budžet kada su prihodi za prvih pet mjeseci ove godine smanjeni za 4,3 miliona maraka, od čega je samo priliv PDV-a manji za miliona maraka ,za šta su okrivili vlade koje su se,kažu, kreditno zaduživale bez saglasnosti lokalnih zajednica . Tvrde nema razloga za brigu jer su zahvaljujući prodaji zemljišta u industrijskoj zoni stabilni.

- Za sad funkcionišemo bez peoblema zato što smo izmirili sve obaveze, sve obaveze iz 2016. nešto ima iz 2017. ali nije strašno i stižemo - rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićp Mićić.

Gradska uprava očekuje da će do kraja godine izbalansirati prihode i rashode jer je povećan prihod od poreza na nepokretnosti i na komunalnu naknadu.