latinica  ћирилица
27/06/2017 |  18:08 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Počela kulturna manifestacija "Višegradska staza" (VIDEO)

Polaganjem cvijeća na spomenik nobelovcu u Andrićgradu i kod višegradske ćuprije, počela je kulturna manifestacija "Višegradska staza", posvećena liku i djelu Ive Andrića.
Manifestacija "Višegradske staze" - Foto: RTRS
Manifestacija "Višegradske staze"Foto: RTRS

Manifestacija je započela programom učenika Srednje škole, a biće nastavljena svečanom akademijom na Vizantijskom trgu u Andrićgradu, gdje će uz prigodan program besjedu o Andriću govoriti akademik Dušan Kovačević.

Mudrost i vrijednost pripovijedanja Ive Andrića od neprocjenjivog su značaja, a njegova djela u kojima je pričao o prošlosti, ljudima i sudbinama sa našeg tla postala su temelj našeg sazrijevanja i formiranja ličnosti. 

- Iz magičnog Andrićevog pera iskapale su besmrtne riječi o bsmrtnom mostu,višegradskoj kaldrmi i živopisnim ljudima ove nikad uspavane kasabe.Ova njegova od zlata jabuka vaša i naša na Drini ćuprija procvala je i sazrela iz Andrićevog pera - rekla je profesorica Dijana Inđić - Milošević.

"Višegradska staza" je staza kojom svake godine dolaze nove ideje i pisane riječi, "gdje se pokušava oživjeti Andrić i njegovo djelo".

- Višegradska staza je manifestacija dugog vijeka, odličnih kulturnih sadržajai uvijek počinje na ćupriji i pored ćuprije, i sem druženja književnika, slikara umjetnika postoje izložbe pozorišne predstave - istakla je profesorica Divna Vasić.

- Sa velikim zadovoljstvom mogu da istaknem da će Višegrad narednih nekoliko sedmica biti centar naše regije sa svim ovim kulturnim i drugim dešavanjima - naglasio je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Za četiri dana koliko manifestacija traje biće održane izložbe slika, pjesničke večeri, promocije knjiga, a ovogodišnja Višegradska staza biće zatvorena 1.jula koncertom tamburaškog orkestra iz Banja Luke.