latinica  ћирилица
27/06/2017 |  18:39 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Do kraja godine počinje proces restrukturiranja Željeznica Srpske (VIDEO)

Do kraja godine, trebalo bi da počne proces restrukturiranja Željeznica Srpske, koji će Vlada sprovesti uz pomoć Svjetske banke.
Željeznice Srpske - Foto: RTRS
Željeznice SrpskeFoto: RTRS

Prvo treba da bude donesen "leks specijalis", koji će se odnositi isključivo na to preduzeće, a potom će započeti proces smanjenja broja radnika.

Svjetska banka u septembru trebalo bi da da zeleno svjetlo za restrukturiranje "Željeznica", a potom i isplati 50 miliona dolara, kojim će biti izmirena dugovanja prema radnicima. Do kraja godine bez posla će ostati 500 zaposlenih, uglavnom penzionisanjem, a neki će biti tretirani kao tehnološki višak. Sve bi trebalo da se uokviri tek u Narodnoj skupštini, međutim, mali akcionari ne prihvataju ponuđeno rješenje.

"Јa sam napomenuo da će Leks specijalis zapravo zakačiti 3 sistemksa zakona – Zakon o radu, Zakon o PIO-u i Zakon o preuzimanju privrednih društava – upravo taj dio koji se tiče malih društava, ali ništa nećemo uraditi što nije zakonski, ne možemo i da hoćemo", istakao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Nakon prvih 500 radnika, do kraja godine, bez posla će ostati njih još 500, do kraja procesa rekonstruiranja, tačnije do kraja 2012. godine. Rezovi jesu bolni, kažu iz nadležnog ministarstva i uprave “Željeznica“, ali to je proces u koji se mora krenuti.

"Uslov je naravno da obezbijedimo sredstva da za sve te radnike i ostale uplatimo doprinose, zaostale obaveze po osnovu toplog obroka, regresa, prevoza i poreza i doprinosa, s obzirom da su plate redovne", rekao je direktor Željeznica Srpske Draga Savanović.

Vlada će preuzeti akcije malih akcionara, koje čine 21%, na način što će dug Željeznica prema Vladi u iznosu od 130 miliona maraka biti konvertovan u kapital. Iz Svjetske banke poručuju da bi projekat restrukturisanja Željeznica trebalo ne samo da riješi probleme u kojim se nalazi to preduzeće, nego da doprinese privrednom razvoju društva.

"Proces pripreme projekta je trajao nekoliko mjeseci i blizu smo konačnog dogovora. Ali mislim da smo na dobrom putu, postigli smo glavni dogovor, samo je pitanje prosljeđivanja dokumentacije", istakla je Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Proskurjakova

U kolikim su problemima Željeznice govori i podatak da godišnje ostvare prihod od 30 miliona maraka, a bruto plate za isti period iznose 50 miliona maraka. Razliku plaća Vlada, odnosno građani Srpske. Upravo zbog toga, kažu nadležni, neophodno je što prije riješiti problem.