latinica  ћирилица
27/06/2017 |  18:45 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Doboj: Opozicija optužila vlast zbog novog kredita (VIDEO)

"Podigli kredit da otplate kupovinu glasova na izborima" - ovako je dobojska opozicija kritikovala novo kreditno zaduženje grada Doboja i rebalans budžeta od 6 miliona maraka, koji vladajući SDS i njihovi koalicioni partneri namjeravaju da potroše za pokriće "obaveza iz ranijeg perioda".
Doboj - rebalans budžeta - Foto: RTRS
Doboj - rebalans budžetaFoto: RTRS

Recept je oproban: usvoje nerealno visok budžet u izbornoj godini, da bi u narednoj imali prostora za rebalans i kreditno zaduženje.Tako je i vuk sit i ovce na broju, tvrdi opozicija. 

- Rebalans budžeta je nastao kao rezultat vašeg izbornog procesa zato što nema drugačijeg načina da pokrijete taj izborni proces. Dosad ste pokrivali grabljenjem iz kase, pa prodajom imovine,a sada kreditnim zaduženjem na leđa građana, kupujete građane za njihov novac - naglasio je odbornik SP-a Srđan Todorović.

Dio opozicije ne slaže se ni sa namjenom trošenja novca iz budžeta. Primjedbuju prekomjerno finansiranje privatnih medija ,što se ne slaže s njihovim prioritetima.

- Prošli put ste usvojili zaključak da se troše sredstva na dječija igrališta i centralni spomenik, a ništa ne vidim, ništa se ne dešava. Šta ćemo s tim? Znači sad ne poštujete ni ono što ste vi usvojili - naglasio je odbornik SP-a Vedran Gligorić.

- Možemo da tražimo u narednom periodu gdje ste, kako i na koji način ova sredstva utrošiili i da li je to bilo po predviđenom planu i programu - izjavila je predsjednica Kluba odbornika SNSD-a Sanja Vulić.

- Mi ne možemo ta sredstva koristiti drugačije nego za namjene na koje je dato - kaže načelnik Odjeljenja finansija u gradu Doboju Miroslav Kršić.

Opozicione kritike naljutile su SDS-ovog predsjednika Kluba odbornika, ali na njegovu izjavu niko nije reagovao.

- Јa pozivam načelnika finansija da realokacijom ili neki drugi način odvoji finansijska sredstva da pripremimo doktore ovdje na ulazu u skupštinsku salu da svi odbornici prođu određeni test psihijatara i psihologa i ko bude spreman da učestvuje u radu skupštine - poručio je predsjednik Kluba odbornika SDS-a Danijel Јošić.

Kreditna sredstva od 6 miliona nadležni planiraju da potroše za izradu projekta glavnog kolektora za područje naselja Usora i za uklanjanje sprudova na rijeci Bosni. Najveći dio ,čak 4 miliona, planirano je za finansiranje prenesenih obaveza iz ranijeg perioda. Koje su to obaveze ,prema kome i ko ih je napravio , nije obrazloženo.