latinica  ћирилица
27/06/2017 |  20:47 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

U manastiru Gračanica počelo "Vidovdansko pjesničko bdenije"

Pjesničku manifestaciju otvorio je Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije izvođenjem himne Srbije "Bože pravde", a hor RTS-a u nastavku programa izvešće više numera iz svog bogatog programa. U okviru "Bdenija" nastupiće pjesnici iz centralne Srbije, sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

U okviru programa biće uručena prestižna nagrada "Zlatni krst kneza Lazara" koja se dodjeljuje piscu ili pjesniku za sveukupno književno ili pjesničko stvaralaštvo. Žiri ovogodišnjeg "Vidovdanskog pesničkog bdenija" jednoglasno je odlučio da "Zlatni krst kneza Lazara" dodijeli Zlati Kocić iz Beograda, dok je "Gračanička povelja" pripala književniku iz Banjaluke, Ranku Risojeviću.

"Kondir Kosovke devojke" dodijeljen je pjesniku iz Novog Sada Selimiru Raduloviću, a "Pero despota Stefana Lazarevića" piscu iz Beograda Vladimiru Kecmanoviću.

Vidovdanskom pjesničkom bdeniju", u porti manastira Gračanica ,prisustvuju Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i njegov zamjenik Dušan Kozarev.

Izvor: SRNA