latinica  ћирилица
28/06/2017 |  08:25 ⇒ 10:16 | Autor: RTRS

Oružani napad na Vrhovni sud Venecuele

Na zgradu Vrhovnog suda Venecuele izvršen je napad, potvrdio je predsjednik ove zemlje, Nikolas Maduro, koji je ocijenio da je riječ o oružanom terorističkom napadu.

Napad je izveden iz helikoptera, a na zgradu Vrhovnog suda je pucano i bačene su granate. Ubrzo nakon napada, muškrac koji se predstavio kao Oskar Perez postavio je video u kojem je rekao da je on opozicija "kriminalnoj vladi" te zemlje, prenosi CNN.

Perez u svojoj video izjavi kaže zahtijeva ostavku predsjednika države a od naroda Venecuele da se bori "za zaštitu Ustava svoje zemlje". Kroz vrata helikoptera okačio je transparent u kojem se citira dio venecuelanskog Ustava koji dozvoljava građanima da se suprotstave vladi.

Predsjednik Venecuele, Nikolas Maduro, izjavio je da je ukradeni policijski helikopter ispalio dvije granate na zgradu Vrhovnog suda u Karakasu, ističući da je spriječen teroristički napad čiji je cilj bio njegovo svrgavanje s vlasti. Maduro je ponovio tvrdnje da postoje pokušaji državnog udara, koje podržavaju SAD,. Upozorio je američkog predsjednika Donalda Trampa da će se Venecuela protiv toga boriti.

Maduro je više puta izneo tvrdnje da su SAD odgovorne za lošu političku situaciju, ekonomsku krizu i demonstracije u zemlji tokom kojih je u posljednja tri mjeseca poginulo 76 osoba.

Izvor: Agencije