latinica  ћирилица
28/06/2017 |  08:53 | Autor: RTRS

Hakerski alat korišten u jučerašnjem sajber - napadu iznjedrila Amerika

Hakerski alat koji je korišten u novom velikom sajber-napadu u svijetu pripada američkoj Nacionalnoj bezbjednosnoj agenciji (NSA), javio je Si-En-En.

"Istraživači kažu da se u napadu koristi propust u `vindousu` po imenu `eternal blu` kako bi se zahvatila korporativna mreža. Isto je koristio virus `vonakraj`, koji je procurio kao dio hakerskog alata za koji se vjeruje da pripada NSA", navodi se u izvještaju.

Јuče je izvršen globalni sajber-napad virusom "petja", a mete su bile desetine energetskih kompanija, telekomi i finansijske firme, uglavnom u Ukrajini i Rusiji. Prema preliminarnim podacima kompanije za bezbjednost na internetu "Grupa IB", novi virus blokira računare i sprečava korisnike da pokrenu operativni sistem.

Virus potom traži otkupninu od 300 dolara u bitkoinima da bi omogućio pristup kompjuteru i kriptovanim fajlovima. "Grupa IB" navodi da je pogođeno oko 80 kompanija, uglavnom u Ukrajini. U Rusiji su mete bile firme"Rosnjeft" i "Bašnjeft", potom "Mars", "Nivea" i "Mondelez internešenel".

Banka Rusije saopštila je da nije bilo posljedica po rad banaka.

Izvor: SRNA