latinica  ћирилица
28/06/2017 |  10:42 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

"Moskva nikada nije stavljala Beograd pred izbor Rusija ili Zapad "

Član Odbora ruske Dume za međunarodne poslove Sergej Železnjak izjavio je da Rusija nikada nije stavljala Srbiju pred izbor Rusija ili Zapad.
Sergej Železnjak          (Foto:Dmitry Rozhkov / Wikipedia) -
Sergej Železnjak (Foto:Dmitry Rozhkov / Wikipedia)

- Geopolitički položaj Srbije je takav da je za nju najoptimalnije da obezbijedi ravnotežu tradicionalnih političkih, ekonomskih i humanitarnih odnosa sa Rusijom, uz istovremene uzajamno korisne veze na Zapadu. Mi to odlično razumijemo - naveo je Železnjak, koji je visoki funkcioner partije "Јedinstvena Rusija" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

On je rekao za "Večernje novosti" da bi davanje diplomatskog imuniteta ruskim spasiocima u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, istog kakav imaju NATO vojnici, bio pokazatelj poštovanja statusa spasilaca, njihove pravne zaštite, kao i operativnosti u slučaju vanrednih situacija.

- Pitanje potpisivanja bilateralnog sporazuma između Rusije i Srbije o statusu Centra na dnevnom redu je od 2014. godine. Njegovo rješenje predstavlja pravnu potvrdu da srpska strana ozbiljno namjerava da razvija saradnju sa Rusijom u humanitarnoj sferi - istakao je Železnjak.

Komentarišući podozrenje SAD zbog Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, Železnjak je rekao da to podozrenje uglavnom potiče od toga što Rusija i SAD ne vode direktan dijalog o ključnim strateškim pitanjima balkanskog regiona.

- Da se on vodi, zainteresovanim kolegama bismo pokazali izuzetne rezultate Centra koji je sposoban za pružanje humanitarne pomoći, gašenje požara ili borbu sa poplavama na teritoriji Srbije i drugih zemalja regiona - naveo je Železnjak.

On je istakao da je mnogim zemljama dobro poznata vještina ruskih spasilaca.

Izvor: SRNA