X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
28/06/2017 |  11:22 | Izvor: RTRS

Velika opasnost od UV zračenja

Region su zahvatile rekordno visoke temperature, pa samim tim i naše tijelo zahtjeva posebne mjere opreza pri izlaganju suncu i štetnom sunčevom zračenju.
Ilustracija (Foto: profimedia) -
Ilustracija (Foto: profimedia)

Podaci brojnih istraživanja kažu da je najveći procenat oboljenja kože povezan sa UV sunčevim zračenjem, jer UV-A i UV-B zraci direktno oštećuju kožu, pa možemo slobodno reći da, koliko je sunčeva svjetlost esencijalna za život, toliko je zaštita od sunca esencijalna u prevenciji oboljenja kože.

 Prekomjerno izlaganje suncu, bez odgovarajuće zaštite, može da dovede, ne samo do crvenila i opekotina, starenja kože, alergija i akni, nego i do ozbiljnijih oštećenja poput promjena na DNK u ćelijama kože i nastanka karcinoma. Štetni efekti sunčevog zračenja su evidentni, pa samo jedna jača opekotina od sunca može trajno oštetiti kožu, naročito kod djece. Zato je neophodno preduzeti posebne mjere opreza pri izlaganju suncu i štetnom sunčevom zračenju.

Najbolja prevencija, posebno kod djece i osoba sa osjetljivom kožom, jeste izbjegavanje sunca u vrijeme kad je indeks sunčevog zračenja najveći, kao i zaštita odovarajućom svijetlom odjećom. U oba slučaja potrebno je kožu dodatno zaštititi i kvalitetnim proizvodom za zaštitu od sunca. Stručnjaci izstiču da je bitno da proizvodi za zaštitu od sunca ne sadrže PEG emulgatore, za koje se smatra da mogu da uklone i do 60% lipida iz kože.

Izvor: Nezavisne novine