latinica  ћирилица
28/06/2017 |  13:41 | Autor: RTRS

Salihović na ispitivanju u Tužilaštvu BiH

Suspendovani glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović od jutros se, u svojstvu osumnjičenog, nalazi na ispitivanju u Tužilastvu BiH, saznaje Žurnal.
Goran Salihović - Foto: SRNA
Goran SalihovićFoto: SRNA

Osumnjičen je da je, tokom svog mandata, zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja, a pored toga mu na teret stavljaju i krivično djelo nesavjestan rad u službi. Osim nenemjenskog trošenja novca Tužilaštva BiH osumnjičen je i da je, mimo zakonom propisanih procedura, u svojoj kancelariji držao najmanje stotinu krivičnih predmeta koje nije dao u rad.

Protiv Salihovića podignuta je i disciplinska tužba, zbog zloupotreba u istražnim postupcima. Prvostepeni disciplinski postupak je okončan, te se u narednim danima očekuje donošenje odluke o njegovom razrješenju. Disciplinski postupak je odvojen od krivičnog koji je započeo donošenjem naredbe o provođenju istrage.

U Tužilaštvu BiH, kako saznaje Žurnal, razmatra se čak i mogućnost predlaganja mjera zabrane putovanja za osumnjičenog Salihovića. Konačna odluka o eventualnim mjerama zabrane biće donesena nakon ispitivanja.

Izvor: Žurnal