latinica  ћирилица
28/06/2017 |  15:24 ⇒ 15:59 | Autor: RTRS

Malešević: Sve preuzete obaveze biće isplaćene

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas da resorno ministarstvo sve obaveze izmiruje u skladu sa prilivom sredstava u budžet i da će sve preuzete obaveze biti isplaćene.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

Malešević je podsjetio da je Ministarstvo dobilo mišljenje sa rezervom Glavne službe za reviziju za poslovanje u prošloj godini, koje se odnosi na to da u zbirnim finansijskim izvještajima Ministarstva i institucija u njegovoj nadležnosti na dan 31. decembra prošle godine nisu iskazane i isplaćene obaveze po osnovu ličnih primanja u najmanjem iznosu od 6,4 miliona KM.

"Ova cifra se, u stvari, odnosi na obaveze za prevoz radnika dva mjeseca iz 2015. i dva mjeseca iz prošle godine, te obaveze prema predsjedniku Sindikata za 2015. i prošlu godinu, zatim neisplaćene jubilarne nagrade zaposlenima u prosvjeti od 2011. do prošle godine, te druge pomoći po Kolektivnom ugovoru za period od 2014. do prošle godine", izjavio je Srni Malešević.

On je napomenuo da je u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture 397 institucija i više od 21.000 zaposlenih, pa se stvorene obaveze, na koje je Glavna služba za reviziju skrenula pažnju, čine velikim.

Malešević je naveo da je Vlada Republike Srpske u aprilu potpisala sa granskim sindikatima Memorandum o razumijevanju o izmirivanju obaveza iz prethodnog perioda, kojim je definisana procedura i rokovi isplate zaostalih dugovanja prema prosvjetnim radnicima, tako da će i te obaveze biti isplaćene u skladu sa Memorandumom.

On je dodao da je u toku je realizacija preuzetih obaveza u skladu sa Memorandumom.

Izvor: SRNA