latinica  ћирилица
28/06/2017 |  15:48 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Sud BiH: Odvojen postupak protiv Drage Đukanovića

Sud BiH donio je odluku da se bivšem članu Nadzornog odbora "Bobar banke" Dragi Đukanoviću, optuženom za organizovani kriminal u ovoj banci, sudi u Bijeljini, ali će konačnu odluku o tome donijeti Vrhovni sud Republike Srpske.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Sredinom aprila ove godine, Đukanovića je Tužilaštvo BiH optužilo za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u predmetu "Bobar banka", skupa s Darkom Јeremićem i još 14 osoba.

Sud BiH je prošlog mjeseca donio odluku da se Đukanovićev predmet odvaja u odnosu na ostale, te se nadležnost za vođenje krivičnog postupka prenosi na Okružni sud u Bijeljini, i to radi zdravstvenog stanja optuženog, koji ne može dolaziti na ročišta u Sarajevu.

Sud u Bijeljini se, međutim, oglasio nenadležnim s obzirom da je riječ o organizovanom kriminalu i predmet proslijedio Posebnom odjeljenju Okružnog suda u Banjaluci.

Đukanovićev branilac Zoran Perić rekao je Balkanskoj istraživačkoj mreži /Birn/ BiH da će od Suda u Banjaluci tražiti da se predmet vrati bijeljinskom Okružnom sudu, a da će konačnu odluku o mjestu suđenja donijeti Vrhovni sud Republike Srpske.

"Razlog za razdvajanje predmeta po rješenju Suda BiH je loše zdravstveno stanje, koje Đukanovića onemogućava da putuje. Zbog toga ćemo tražiti da se za suđenje delegira Okružni sud u Bijeljini", objasnio je Perić.

Odluku da se predmet proslijedi u Posebno odjeljenje banjalučkog Okružnog suda, Perić je ocijenio pravilnom, uz obrazloženje da Sud u Bijeljini ne može sam sebe proglasiti nenadležnim.

Iz Suda BiH naveli su da su ispitani "važni razlozi", koji opravdavaju da se krivični postupak prenese na bijeljinski Okružni sud, te da se imalo u vidu da tada još nije bio zakazan početak suđenja, da je djelo za koje se optuženi tereti počinjeno na području Bijeljine, kao i da se ne radi o djelu protiv integriteta BiH.

"Sud nalazi da se `važni razlozi` prvenstveno ogledaju u zdravstvenom stanju optuženog. Ta okolnost je već u fazi istrage uticala da se tada osumnjičeni sasluša u prostorijama bijeljinskog Okružnog tužilaštva, a ne u Tužilaštvu BiH, a zbog zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti da pristupi na ročišta pred ovim sudom", naveli su iz Suda BiH.

Iz Suda BiH su dodali da optuženi ima prijavljeno boravište na području Bijeljine, da je tu i učinjeno krivično djelo za koje se tereti i da je veći broj svjedoka s tog područja, te je zaključeno da bi se postupak u bijeljinskom sudu sproveo na efikasniji i ekonomičniji način.

Početak suđenja u Sudu BiH "Јeremiću i ostalima", od kojih je odvojen Đukanovićev predmet, planiran je za 4. juli, kada je predviđeno čitanje optužnice i uvodna izlaganja stranaka u postupku.

Optužnica tereti Јeremića, Petra Cacanovića, Anu Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonju Kurtum, Sašu Tomića, Slavicu Injac, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežanu Vujnić, Dragicu Tomić, Gorana Ignjatovića, Paju Panića i Јefu Bošković za organizovani kriminal, zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja. Јeremić se tereti i za pranje novca.

Njih terete da su ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem "Bobar banke" u Bijeljini, te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim licima "Bobar" grupacije.

Naplata kredita, prema navodima optužnice, realno nije bila moguća, niti je povrat kredita adekvatno osiguran.

Odbrane optuženih su tražile da se Sud BiH proglasi nenadležnim za ovaj postupak, ali je taj zahtjev odbijen.

Izvor: SRNA