latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:05 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

Stoltenberg: Poštujemo neutralnost Srbije

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg izjavio je da je na Srbiji da odluči o tome da li će ostati neutralna, te da Alijansa apsolutno poštuje njenu neutralnost.

"Smatramo da je izuzetno važno da svaka zemlja ima pravo da odabere svoj put i odluči hoće li postati dio NATO-a ili ne. Srbija to ne želi, i mi to poštujemo. To je pravo svake suverene i nezavisne zemlje, a Srbija to jeste", rekao je Stoltenberg u intervjuu za "Blic".

Govoreći o odnosima Beograda i Moskve, Stoltenberg je rekao da NATO poštuje odluku Srbije.

"Reći ću vam samo da i naša članica Norveška ima saradnju sa Rusijom, odnosno sprovodi zajedničke vježbe na sjeveru Evrope. Ne vjerujemo u izolaciju Rusije, već u dijalog sa Moskvom", rekao je on.

Komentarišući mogućnost da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu dobije diplomatski status, Stoltenberg je istakao da je to takođe odluka Srbije.

"To je vaša odluka. Vaša stvar. Radujem se našoj saradnji sa Srbijom, održavanju vježbi za vanredne situacije sljedeće godine, koje redovno sprovodimo. Nedavno smo takvu vježbu imali sa Ukrajinom. Sada će domaćin te vježbe biti Srbija. To je ono čemu se radujem. A o Rusima, morate odlučiti sami. Mi se u to ne miješamo", naveo je Stoltenberg.

Govoreći o formiranju vojske /samoproglašenog/ Kosova i o tome da li to može narušiti bezbjednost na Balkanu, Stoltenberg je rekao da je za NATO veoma značajno da se to obavi u skladu sa svim zakonima i Ustavom.

"Mi smo fokusirani na konsultacije i bliske kontakte sa Kosovom po tom pitanju. Izrazio sam zabrinutost po pitanju nedavne inicijative o formiranju kosovske vojske bez ispunjavanja potrebnih uslova. Tačnije, bez pristanka predstavnika etničkih manjina na Kosovu", rekao je Stoltenberg.

On je odbio da komentariše informaciju da je 300 italijanskih vojnika tužilo NATO zbog toga što su oboljeli od neizlječive bolesti nakon službe na Kosovu i Metohiji, koje je gađano osiromašenim uranijumom, uz napomenu da tada nije bio u NATO-u.

Izvor: SRNA