latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:07 | Autor: RTRS

Matvijenko: Zajednička borba protiv sajber-kriminala je jedini način

Postoji potreba za internacionalnom saradnjom u borbi protiv sajber-kriminala, izjavila je portparol Savjeta Ruske Federacije Valentina Matvijenko.
Sajber napadi - Foto: RT
Sajber napadiFoto: RT

Ona je rekla da sajber-kriminal predstavlja ozbiljnu prijetnju protiv koje se nijedna zemlja ne može sama boriti, te je s toga neophodno napraviti nacrt internacionalnog mehanizma za borbu protiv te prijetnje.

Matvijenkova je dodala da internet stranica Savjeta nije zahvaćena sajber-napadom koji se desio juče i da i informacioni sistemi i internet stranica Savjeta normalno funkcionišu.

"Skoro svaka zemlja može biti podložna sajber-napadima, koji su, zajedno sa terorizmom, velika prijetnja", naglasila je Matvijenkova.

Prema nekim izvještajima, samo dva odsto sajber-napada na informacione sisteme SAD izvršeno je sa teritorije Rusije, dok je 20 do 30 odsto sajber-napada na ruske sisteme izvršeno sa teritorije SAD, prenosi TASS.

"Naravno da ti podaci ne dokazuju ništa, jer se u današnje vrijeme bilo ko može registrovati u sistem sa bilo koje lokacije. Zato smatramo da je zajednička borba jedini način da se stane na kraj sajber-kriminalu", zaključila je Matvijenkova.

Izvor: SRNA