latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:28 | Autor: RTRS

Novi Grad: Počeo otkup krastavaca kornišona

U Novom Gradu je počeo otkup krastavaca kornišona od proizvođača koji imaju ugovorenu proizvodnju za njemačku firmu "Kine".
Kornišoni - Foto: RTRS
KornišoniFoto: RTRS

Stručni saradnik firme Miloš Đurašinović kaže da se, s obzirom na stanje usjeva i prve dane otkupa, može očekivati bolji prinos u odnosu na prošlu godinu.

"Otkup je počeo na vrijeme, mjesec dana od sadnje, biljke su u dobrom stanju i ove godine može se očekivati dobar prinos", rekao je Đurašinović Srni.

On je naveo da se otkup obavlja sa otkupnih mjesta u Blagaju, Rudicama i Rašću i na otkupnoj stanici u naselju Urije, gdje je i sortir mašina.

"Za ovu fazu proizvođačima je potrebno dovoljno radne snage kako bi predali što više prve klase krastavaca" rekao je on.

Prema njegovim riječima, ove godine otkupna cijena prve klase je 1,30 KM za proizvođače koji imaju dunum i više zasada ili 0,10 KM više nego proteklih godina.

Proizvođačima će za prve dvije sedmice otkupa na žiro račune biti isplaćeni cijeli iznos, a od treće i zaključno sa šestom sedmicom, plaćaće repromaterijal u četiri rate.

Na osnovu ugovora, otkup traje do 15. septembra.

"Ukoliko bude i dalje bilo roda, vjerujemo da će otkup biti produžen kao što je to bio slučaj prošle godine. Zato je potrebno da proizvođači što duže zadrže biljke u dobrom stanju i dodaju dovoljne količine vode, koje su u ovom periodu i do 3.000 litara po dunumu, a u sezoni pune berbe i do 5.000 litara po dunumu", rekao je Đurašinović.

Ove godine 60 kooperanata proizvodi krastavce kornišone za firmu "Kine" na površini od četiri hektara.

Izvor: SRNA