latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:51 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Slava opštine Berkovići (VIDEO)

Opština Berkovići je svoju krsnu slavu, Vidovdan dočekala sa novim ulicama i uređenom infrastrukturom u naselju Viduša.
Slava opštine Berkovići - Foto: RTRS
Slava opštine BerkovićiFoto: RTRS

Sredstva za izgradnju obezbijeđena su iz opštinskog budžeta, ali u budžetu za ovu godinu novca neće biti za druga ulaganja. Zato Berkovići očekuju nove investicije kineskih kompanija u oblasti eksploatacije kamena, koje najavljuju proširenje proizvodnje.

Nova, moderna saobraćajnica je za mještane naselja Viduša najbolji slavski poklon. Makadamaski putevi i neuređena infrastruktura sada su prošlost, a starteški cilj nadležnih i dalje će biti urbanizacija opštine.

Izgradnja je koštala oko 270 000 maraka, a novac je obezbijeđen iz opštinske kase. Od ovogodišnjeg budžeta od tek 1, 2 miliona maraka, uz izdatak od 100 000 maraka za izgubljeni sudski spor protiv HET-a, novca neće biti za druga ulaganja. Nema ni subvencija za poljoprivredu, jedan od glavnih izvora prihoda.

Privrednu sliku u Berkovićima poboljšaće nova ulaganja kineskih invetstitora u eksploataciju kamena. Iz uprave kamenoloma "Kremston" zbog povoljnih uslova i dobre saradnje sa lokalnom upravom najavljuju proširenje proizvodnje i nova radna mjesta.

I kineski investitori bili su gosti na slavskom veselju. U crkvi Svetog kneza Lazara služen je slavski obred uz prisustvo velikog broja vjernika.

Vidovdanske svečanosti uveličane su prigodnim umjetničkim programom i brojnim aktivnostima.