latinica  ћирилица
28/06/2017 |  16:55 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

"Vicevi o ratnom rukovodstvu Srpske, a snishodljivo prema tzv. Armiji BiH"

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić rekao je Srni da "Veterani" nisu iznenađeni snishodljivom komunikacijom ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića sa ratnim udruženjima proisteklim iz redova takozvane Armije BiH, dok o vojnom i civilnom rukovodstvu Vojske Republike Srpske priča viceve.
Duško Vukotić - Foto: SRNA
Duško VukotićFoto: SRNA

Vukotić je naglasio da nema ništa protiv da Mektić pokuša da doprinese rješavanju statusnih pitanja bivših pripadnika takozvane Armije BiH, ali je nezadovoljan što ne izvrši pritisak na svoje stranačke kolege u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se nakon 22 godine od ratnih dejstava održi posebna sjednica o ustavnom statusu boraca-veterana Republike Srpske.

"Da li on kao uticajni kadar SDS-a uopšte zna za naše nastojanje da srpski borac bude ustavna kategorija i da naš Otadžbinski rat dobije karakter odbrambeni, a ne 'genocidni'", istakao je Vukotić.

On je upitao Mektića "da li se to odriče svog učešća u ratu, iako se, vjerovatno, kao i mnogi vodi kao borac prve kategorije".

Vukotić je pozvao Mektića i da odgovori šta ministarstvo na čijem je čelu čini po pitanju dokumentovanja kriminala Nasera Orića, koji je idol i inspiracija svojim saborcima.

Mektić je ranije izjavio da je otvoren za razgovor sa demobilisanim borcima takozvane Armije BiH i ocijenio da oni zaslužuju pažnju.

Izvor: SRNA