X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
28/06/2017 |  18:46 | Izvor: RTRS

Budi se supervulkan koji bi mogao da zbriše Ameriku!?

Talas od gotovo 900 zemljotresa pogodio je Nacionalni park Јeloustoun od 12. juna do danas. Da li bi ovi potresi mogli da znače buđenje jednog od najopasnijih supervulkana na svijetu?
Јeloustoun, SAD (Foto: Thinkstock) -
Јeloustoun, SAD (Foto: Thinkstock)

Kada bi se aktivirao vulkan u Јeloustounu, njegova erupcija bila bi hiljadu puta moćnija od erupcije Sent Helensa iz 1980. Srećom, rizik od tog događaja je i dalje mali.

Zemljotresi, od kojih je najjači bio 4,4 stepena po Rihteru, su najsnažniji i najbrojniji u posljednjih pet godina, ali ih je zapravo bilo manje nego u nekim slučajevima u protekloj deceniji.

Tremori su zabilježeni na dubini od 14,5 kilometara ispod nivoa mora i detektovani su u Opservatoriji vulkana u Јeloustounu na Univerzitetu u Јuti.

"Јeloustoun nije eruptirao 70.000 godina, pa je potrebno mnogo jakih zemljotresa i pomjeranja tla, da bi se pokrenuo", navodi u saopštenju tima za nadzor vulkana.

Јeloustoun je inače najveća i najraznolikija kolekcija prirodnih termalnih izvora na svijetu.

Seizmička aktivnost u ovoj oblasti, može ali i ne mora biti znak buđenja supervulkana, budući da je u posljednjih 30 godina, najjači zemljotres koji je pogodio ovu oblast imao 4,8 stepeni po Rihterovoj skali.

Inače, studija o jeloustounskom vulkanu iz 2013. otkrila je da su podzemne komore sa magmom i do dva i po puta veće nego što se ranije mislilo, sa sistemom koji obuhvata oblast dugu 90, a široku 30 kilmetara i u kojoj se nalazi ogromna količina otopljenih stijena.

Kada bi se takva količina magme odjednom oslobodila, posljedice bi bile kao u slučaju nuklearnog rata. Sjeverna Amerika bi vjerovatno bila uništena, a velike posljedice pretrpio bi i ostatak svijeta.

Izvor: Agencije