latinica  ћирилица
29/06/2017 |  11:41 | Autor: RTRS

Distrikt Brčko: Prema novom zakonu, rok za usvajanje budžeta 31. mart

Vlada Brčko distrikta usvojila je danas izmjene Zakona o budžetu kojima je predviđeno vraćanje roka za privremeno finansiranje na 31. mart, što znači da, ukoliko Skupština bude podržala ovo zakonsko rješenje, privremeno finansiranje više neće trajati do kraja godine.
Brčko Distrikt - Foto: RTRS
Brčko DistriktFoto: RTRS

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić nedavno je najavio izmjene ovog zakona, navodeći da je nedopustivo da kasni usvajanje budžeta bez objektivnih razloga.

"Mislim da je to sasvim logično u situaciji kada ne postoje objektivne prepreke za donošenje budžeta koje smo imali u prethodnom periodu i koje su tražile da se ovo rješenje donese. Žao mi je što je bilo pojedinaca koji su tokom izglasavanja ovog nacrta zakona imali drugačije mišljenje za koje smatram da nije argumentovano", rekao je Milić novinarima nakon današnje sjednice Vlade.

On smatra da je sasvim primjerena sankcija koja predviđa obustavljanje plata svim državnim službenicima i članovima Vlade i Skupštine zbog neusvajanja budžeta do 31. marta.

Izmjene Zakona o budžetu Brčko distrikta Vladi je predložila brčanska Direkcija za finansije.

Direktor Direkcije Mato Lučić smatra da će ove izmjene donijeti mnoge benefite kada je riječ o prijedlogu i i zvršenju budžeta.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i odluku o utrošku sredstava grantova za manifestacije "Prvi plivački maraton" i "Brčansko ljeto - Savski cvijet 2017", čime su stvorene pretpostavke za raspisivanje javnog poziva na koji mogu da se prijave sva udruženja koja mogu realizovati programe ovih manifestacija.

Za manifestaciju "Prvi plivački maraton" izdvojeno je 10.000 KM, a za "Brčansko ljeto" 77.000 KM.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević vjeruje da će ove dvije manifestacije, kao i do sada, plijeniti pažnju turista koji tokom ljeta dolaze u Brčko.

Izvor: SRNA