latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:14 ⇒ 13:28 | Autor: RTRS

Vlada Srpske utvrdila Prijedlog zakona o vještacima

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas sjednici Prijedlog zakona o vještacima Republike Srpske, kojim su otklonjene uočene nepravilnosti i precizirana određena rješenja.
Sjednica Vlade Republike Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Vlade Republike SrpskeFoto: SRNA

Iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću podsjećaju da je riječ o zakonu iz 2005. godine i da su njegove izmjene i dopune izvršene 2008. godine, te ističu da su tokom primjene uočene brojne nepravilnosti, kao i neprecizna zakonska rješenja.

"Ukazala se potreba da se preciznije definišu oblasti vještačenja, preciziraju opšti i posebni uslovi za imenovanje vještaka, definišu prava i njihove obaveze, kao i princip utvrđivanja odgovornosti i nadzora nad radom vještaka, da bi se omogućila dosljedna primjena navedenih odredbi u praksi", navodi se u saopštenju.

Ministri su danas utvrdili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske, kojim je predviđeno da se i troškovi prinudne naplate vode kao dug u registru koji vodi Poreska uprava.

"Takođe, priznanjem okrivljenog za učinjeni prekršaj i njegovo prihvatanje odgovornosti plaćanjem novčane kazne dodatno je razjašnjen institut prihvatanja odgovornosti, pa se propisuje da okrivljeni kasnije ne može negirati odgovornost, niti se žaliti na visinu kazne ili vrstu bilo koje sankcije ili troškova", piše u saopštenju.

Predmetnim zakonom predviđena je i olakšica za okrivljenog koji prihvati odgovornost za prekršaj i u roku od osam dana plati polovinu izrečene novčane kazne, a u tom slučaju se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene novčane kazne.

"Kada je riječ o odlučivanju o žalbi na drugostepenu odluku suda, predloženim zakonskim rješenjem promijenjena je i nadležnost suda, i to tako što je predloženo da umjesto Vrhovnog suda o žalbi odlučuje drugo vijeće istog drugostepenog suda", naveli su iz Vlade.

Ovim zakonom vrši se i usklađivanje sa novim Krivičnim zakonikom Republike Srpske i sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Vlada Republike Srpske je usvojila Prijedlog strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godine, čime je ostala opredijeljena da nastavi reformu u ovoj oblasti i strateški usmjerava njen dalji razvoj. Ovim dokumentom definisani su strateški pravci razvoja, utvrđeni vizija, ciljevi i aktivnosti za dalji razvoj i reformu lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Donošenje ove strategije predviđeno je Programom ekonomskih reformi za period 2017–2019. godine, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade Republike Srpske.

Po isteku realizacije prethodne strategije, koja je obuhvatala period 2009–2015. godina, Vlada je ostala opredijeljena da nastavi sa reformom lokalne samouprave i strateški usmjerava njen dalji razvoj.

Vlada Republike Srpske se upoznala i sa informacijom o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH i ocijenila da, pod uslovom uvažavanja njenih dostavljenih komentara, ponuđeni akt unapređuje sistem državne pomoći u BiH i ne narušava postojeće ustavne i zakonske nadležnosti Republike Srpske.

Na sjednici je usvojena i informacija o razgovorima u vezi sa trasom auto-puta Sarajevo-Beograd.

Vlada Srpske usvojila je listu prioritetnih zadataka za deminiranje u ovoj godini, pa će projekat za deminiranje "Staza na Zelengori kod Donjih bara", površine 2.293 metara kvadratnih na teritoriji Nacionalnog parka "Sutjeska", raditi Republička uprava Civilne zaštite.

Vlada Srpske dala je saglasnost Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite da od 1. januara do 30. jun bude utrošeno 430.000 KM, koja se raspoređuju Crvenom krstu Srpske, Organizaciji amputiraca UDAS i Udruženju dijaliziranih, transplatiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Srpske.

Crvenom krstu Republike Srpske biće dodijeljeno 300.000 KM, Organizaciji amputiraca UDAS 30.000 KM i Udruženju dijaliziranih, transplatiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika i 100.000 KM.

Vlada Srpske je izmijenila odluku o raspodjeli neperspektivnih lokacija i ostalih nekretnina koje su služile za potrebe sistema odbrane na teritoriji Republike Srpske u kasarni "Luka Vukalović" u Trebinju, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Ovom odlukom se daje ovlašćenje Republičkoj direkciji za obnovu i izgradnju da sa Gradom Trebinje zaključi aneks broj 1. Ugovora o prenošenju prava raspolaganja i korišćenja od 25. marta 2013. godine, kojim će se detaljno utvrditi prava i obaveze ugovornih strana.

Donošenjem ove odluke stvoriće se pretpostavke da Grad Trebinje na lokaciji koju je izdvojio za stambeno zbrinjavanje deset pripadnika prijašnjeg Ministarstva odbrane Republike Srpske i Vojske Republike Srpske, riješi stambeno pitanje za neka od lica prema kojima ima obavezu stambenog zbrinjavanja, te da u poslovni dio objekta smjesti neka od preduzeća ili ustanova čiji je osnivač.

Na taj način će predmetna građevinska parcela biti iskorištena za izgradnju objekata kojim bi se riješilo pitanje stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica, zatim porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, porodica vojnih invalida i porodica boraca, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Izvor: SRNA