latinica  ћирилица
29/06/2017 |  14:03 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Bijeljina: Otkriven i osveštan "Spomenik majkama" (VIDEO)

U porti sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini osveštan je spomenik majkama poginulih srpskih sinova koji su stradali braneći srpske zemlje od 1389. godine do danas.
Bijeljina - "Spomenik majkama" - Foto: SRNA
Bijeljina - "Spomenik majkama"Foto: SRNA

Inicijativu za izgradnju spomenika pokrenulo je Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice prije više od dvije godine.

Јovanka Јelačić je u Odbrambeno otadžbinskom ratu izgubila dvadesetdvogodišnjeg sina Željka, koji je poginuo 1995. godine na majevičkom ratištu. 

- Ovaj dan smo očekivali skoro dvije godine da ovaj spomenik se podigne, ovo je veliki uspjeh našeg udruženja i majki da ostavimo nešto iza sebe - istakla je majka poginulog borca Јovanka Јelačić.

Sin Vasilije Marić, Mladen poginuo je 95. godine na glamočkom ratištu. 

- Izgubila sam sina 95 godine, studenta treće godine fakulteta. Poginuo je na Glamoču, nismo ga našli 14 mjeseci - izjavila je majka poginulog borca Vasilija Marić.

Izgradnja spomenika počela je 2015-te godine u znak zahvalnosti svim majkama srpskih junaka koji su dali život za Republiku Srpsku, ali i sve srpske zemlje. 

- Njima smo dale malo više značenja, zato što su one bdile nad tim svojim sinovima i upućivale da budu pravi ljudi i da brane ovu državu u kojoj mi danas živimo i uživamo i sve države srpske koje su postojale i sad postoje - naglasila je predjsednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice Smilja Mitrović.

Skulpturu je uradio akademski vajar Rajko Blažić, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a riječ je o majci mučenici koja o svom potomstvu brine 24 sata. Izgradnju spomenika podržali su Srpska pravoslavna crkva i brojni donatori.