latinica  ћирилица
30/06/2017 |  11:08 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga "Јasenovac – herojski podvig logoraša Mile Ristića" (VIDEO)

O stradanjima u koncentracionom logoru Јasenovac tokom Drugog svjetskog rata napisano je mnogo knjiga. Međutim, i dalje su mnoge pojedinosti ostale nepoznate i nerazjašnjene. Knjigom "Јasenovac-herojski podvig logoraša Mile Ristića" koja je predstavljena u Gradišci autor Danilo Karapetrović osvjetljava do sada nepoznate činjenice.
Knjiga "Јasenovac, herojski podvig logoraša Mile Ristića" - Foto: RTRS
Knjiga "Јasenovac, herojski podvig logoraša Mile Ristića"Foto: RTRS

Knjiga govori o užasu jasenovačkih logora i Mili Ristiću, rodom iz potkozarskog sela Miljevići kod Gradiške, vođi proboja posljednjih jasenovačkih logoraša, koji je savladavši ustaškog stražara spasao 90 ljudi, među kojima je bilo i onih iz opštine Gradiška. Ova činjenica do sada nije zabilježena.

"Da nije bilo tog herojskog čina Mile Ristića sve činjenice govore da niko od njih ne bi izašao živ“, naglasio je Karapetrović i dodao da je među preživjelim u proboju bilo 15 logoraša iz Gradiške.

Knjiga je pisana više od godinu dana i zbog vjerodostojnog opisa stradanja i proboja jasenovačkih logoraša mnogima može da posluži kao udžbenik.

Knjiga "Јasenovac-Herojski podvig logoraša Mile Ristića" izdanje je Zavičajne biblioteke Donja Јurkovica koja djeluje u okviru Društva književnika Gradiška.