latinica  ћирилица
30/06/2017 |  12:18 ⇒ 16:59 | Autor: RTRS

Strogo čuvana tajna Titove Јugoslavije -Podzemni grad "Kamena djevojka" (VIDEO)

Tajni podzemni grad "Kamena djevojka" nadomak Drine, u Malom Zvorniku, skriven u šupljoj stijeni, decenijama je bila dobro čuvana tajna. Dugo se vjerovalo da su se samo u vrijeme Tita gradili tajni objekti i skloništa. Pisani podaci o ovom objektu skoro da i ne postoje. U tajnom gradu trebalo je da boravi vojni i državni vrh Kraljevine Јugoslavije sa gardijskim jedinicama.
M. Zvornik: Podzemni grad "Kamena djevojka" strogo čuvana tajna Titove i Kraljevine Јugoslavije - Foto: RTRS
M. Zvornik: Podzemni grad "Kamena djevojka" strogo čuvana tajna Titove i Kraljevine ЈugoslavijeFoto: RTRS

U Kraljevini Јugoslaviji za gradnju podzemnog grada znalo je pet ljudi. Građen je od 1930. do 1934. godine, a glavni projektant bio je ruski inženjer, stručnjak za kopanje rudnika, ime nije poznato.

Tadašnji vojni stratezi rekli su kralju Aleksandru da postoji lavirint šupljih stijena koji bi mogao da se koristi u vojne svrhe i koji bi mogao da bude ratno kraljevo komandno mjesto.

Pet hiljada kvadratnih metara, 75 prostorija, namijenjen je za smještaj 3 do 5 hiljada ljudi. U tajnom gradu urađen je ventilacioni sistem, sistem za vodosnadbijevanje, skladište za municiju, bunar i kapela, u kojoj je bogosluženje obavljao protojerej iz Bjelorusije koji je u Srbiju prebjegao nakon Oktobarske revolucije.

U prostorijama nema namještaja, jer je opljačkan tokom i poslije Drugog svjetskog rata. Pokradeno je sve što se moglo odnijeti, uključujući električne i vodovodne instalacije. Zbog sumnje da je kraljeva porodica ostavila blago tragači su kopali i po zidovima kapele.

Tajni grad su pravili zatvorenici iz svih dijelova kraljevine Јugoslavije, dovoženi noću, odrađivali su svoju smjenu od 10 do 15 dana i bili vraćeni noću, tako da nikada nisu saznali ni gdje su bili ni šta su radili. Međutim, grad nije završen.

Građani Malog Zvornika malo znaju o tajnom gradu, jednoj od najvećih tajni Kraljevine Јugoslavije.

Ključevi tajnog rada nalaze se u rukama opštine Mali Zvornik, a sve tajne čuva doba Titove i Kraljevine Јugoslavije.

U podzemnom gradu snimana je serija "Ravna Gora". Na putu do "Kamene djevojke" nema putokaza, a da bi ušli u tajni grad morate preći put koji je privatno vlasništvo. Da bi postala turistička atrakcija u rekonstrukciju "Kamene djevojke" potrebno je uložiti od tri do pet miliona evra.

Opširnije pogledajte u prilogu.