latinica  ћирилица
30/06/2017 |  21:05 | Autor: RTRS

Slovenija od Hrvatske traži realizaciju presude o granicama

Slovenija će naredne sedmice Hrvatskoj poslati posebnu notu koja se odnosi na početak sprovođenja arbitražne presude o granici, a Vlada će imenovati posebnu grupu koja će koordinisati sprovođenje odluke suda, najavio je premijer Slovenije, Miro Cerar.
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba) -
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba)

Cerar je danas u razgovoru sa načelnicima pograničnih opština uz hrvatsku granicu rekao da na sastanku u Ljubljani koji je za idući mjesec dogovorio s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem ne namjerava da razgovara o novom rješenju graničnog pitanja nego o sprovođenju arbitražne presude.

Prema njegovim riječima, ta presuda je obavezujuća i za Hrvatsku, koja je saopštila da je neće sprovesti. Kada je riječ o izjavama hrvatskih ribara iz Savudrije da će oni i dalje kao do sada loviti sve do polovine Piranskog zaliva i da očekuju da će ih u tome podržati hrvatska vlast, Cerar je rekao da bi svako izazivanje s jedne i druge strane bilo "neprimjereno".

"Sve građane, pa i ribare, pozivam da se uzdrže od takvih postupaka jer bi svaka provokacija pogoršala naše međusobne odnose", dodao je Cerar, prenose hrvatski mediji.

Izvor: SRNA