latinica  ћирилица
01/07/2017 |  10:04 ⇒ 10:05 | Autor: RTRS

"Dodikova politika kvari koncept onih koji bi da destabilizuju Srpsku"

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić ocijenio je da politika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kvari koncept onih koji bi da destabilizuju Republiku Srpsku, među kojima su i NATO i Vatikan.
Prof dr Predrag Ćeranić (foto: www.mc.rs/) -
Prof dr Predrag Ćeranić (foto: www.mc.rs/)

On je upozorio da su Vatikan i NATO intezivirali svoje političke aktivnosti na Zapadnom Balkanu, naročito u Srbiji i Republici Srpskoj, koja se nalazi pod konstantnim pritiscima i za koju su najopasniji udari iznutra.

- Riječ je o starom planu koji se povremeno "ažurira". U Srpskoj se vještački nastoji stvoriti nezadovoljstvo koje za rezultat treba da ima izlazak naroda na ulice, u što više prilika i u što većem broju. Kada se stvori kritična masa, provokatori izazivaju sukobe sa policijom, kako bi scene sukoba medijskim kanalima obišle svijet - rekao je Ćeranić za Fond strateške kulture.

Prema njegovim riječima, nije isključeno da bi nestabilne prilike mogli iskoristiti povratnici sa sirijskog ratišta i radikalne grupe, kako bi stanje u Srpskoj postalo haotično.

- Zatim bi na scenu stupio NATO kao "mirotvorac i zaštitnik". Pod okriljem NATO u Srpsku bi ušle hrvatske trupe - rekao je on i naglasio da cijeli koncept kvari politika predsjednika Dodika.

Ćeranić kaže da Srpska jača svoje odbrambene kapacitete, snage MUP postale su u regionu respektabilne, političko tkivo Srpske postaje neprobojno, tako da je veliko pitanje može li se realizovati ovaj plan.

On je uz to dodao da moć /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića slabi, a da Bošnjaci ne žele otvoreni sukob sa Republikom Srpskom, i do njega neće doći osim u slučaju otvorene secesije.

- Zagreb je suočen sa političkim nejedinstvom. Hrvatska trenutno ima slabu vladu, koja ne bi mogla mobilisati sve kapacitete protiv Republike Srpske - rekao je on.

Ćeranić kaže da ni mentori narko države na Kosovu nisu sigurni da oružane snage Kosova, ni uz podršku albanskog premijera Edi Rame, mogu postati kapacitet za operacije kritične geopolitike i izmjenu političke geografije na Balkanu.

- Zapadni Balkan ostaje područje zamrznutog konflikta, kako u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, tako i na okupiranom području Srbije - Kosovu - zaključio je Đeranić.

Izvor: SRNA