latinica  ћирилица
02/07/2017 |  13:54 | Autor: RTRS

Skriveni simptomi neuroze

Neuroza je blaži oblik psihičkog poremećaja koji je rezultat unutarpsihičkih konflikata osobe. On dovodi do niza simptoma i stanja karakterističnih za neurotičnu ličnost.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Prvi simptomi neuroze su glavobolja, ubrzani puls, bolovi u stomaku, učestalo mokrenje, dakle, isti simptomi kao i kod bolesti srca, bešike i želuca. Dijagnostikom se utvrđuje da ti organi uopšte nisu oštećeni nego da je bolesnik obolio od neuroze.

Neuroze mogu da se jave u svim uzrastima, ali su najčešće u zrelom dobu, tj. u periodu života kada postoji veći raskorak između želja, mogućnosti i zahtjeva sredine.

U djetinjstvu i mladosti neuroze se rijetko javljaju, jer za realizaciju želja postoji dugačak vremenski period - često se čuje da se mladim osobama kaže: "Cijeli život je pred tobom." Koliko god zvučalo kao fraza, toliko je istine u ovoj rečenici, jer ta vremenska dimenzija poništava prostor za pojavu neuroza.

U zrelim godinama, kada čovjek "podvlači" crtu i pravi bilans napravljenog i postignutog, dolazi do saznanja da je puno toga zauvijek propušteno te da nema više vremena za realizaciju izbora. Saznanje o postojanju problema, nemogućnosti rješavanja istih, plodno su tlo za pojavu neuroza. Upravo tada se javljaju prvi simptomi.

Oboljela osoba nije u mogućnosti da sama riješi životni problem te je neophodno potražiti pomoć stručnjaka. Prva i osnovna stvar je to da oboljeli prizna sebi kako postoji problem, a u saradnji sa stručnim licem problem treba nazvati pravim imenom. Sljedeća faza je rješavanje problema.

Geštalt metoda (geštalt-cjelina na njemačkom) je samo jedna od onih koja je pokazala odlične rezultate. Ova metoda kombinuje niz terapija, tehnika, pristupa, igrica i sve je usredsređeno na trenutak, na sadašnjost, na "ovdje i sada". Na pacijenta se u potpunosti gleda kao na nedjeljivu cjelinu i tako mu se i pristupa.

Izvor: B92