latinica  ћирилица
02/07/2017 |  14:07 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

Led zaboravite, opekotinu u mlaku vodu

Skoro da nema osobe koja nije osjetila neprijatan bol uzrokovan opekotinom.
Opekotine na ruci (Foto: Shutterstock) -
Opekotine na ruci (Foto: Shutterstock)

Električni uređaji, vrela voda, otvoreni plamen ili hemijska jedinjenja poput kiseline i soli često dovode do ozbiljnih povreda kože. Dok mlaka voda i sterilna gaza mogu da pomognu, led treba zaboraviti jer stvara kontraefekat, tvrde dermatolozi.

Koliko dugo ćemo se oporavljati, zavisi od zahvaćene površine kože i dubine tkiva koje smo opekli, ali i opšteg zdravstvenog stanja. Prema riječima doktora Predraga Majcana najvažnija je adekvatna prva pomoć.

- Ako je opekotina izazvana hemijskim sredstvom, pomoći će ispiranje vodom. Ako je izazvana kiselinom, mora se koristiti odgovarajući rastvor, koji neutrališe dejstvo hemijskog uzročnika - rekao je doktor Majcan. - Ako je rana vlažna, može se prekriti sterilnom gazom, dok je za rane koje su suve bolje da ne budu prekrivene.

Postoje tri stepena opekotina, od kojih prvi karakteriše crvenilo, otok, osjećaj pečenja i bol. Drugi stepen je pojava plikova, dok treći, najteži stepen predstavlja izumiranje slojeva kože i tkiva, kao i metaboličke poremećaje.

- U slučaju težih opekotina, pacijent treba da popije male količine tečnosti. Ako trpi jake bolove, mogu mu pomoći analgetici - kaže Majcan. - Nekada hlađenje kože prija, jer smanjuje osjećaj bola i pečenja. Ipak, umjesto leda, koji se može zalijepiti za kožu, opekotinu treba rashladiti mlakom vodom.

Neprovjerene meleme i kreme ne treba koristiti na svoju ruku jer mogu izazvati infekcije i komplikacije. Najbolje je potražiti pomoć stručnog lica, koje će blagovremeno primijeniti adekvatne mjere.

Izvor: Večernje novosti