X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/07/2017 |  09:08 ⇒ 09:15 | Izvor: RTRS

Naučnici: Efekat cimeta iznenađujući

Cimet bi mogao da bude i te kako koristan sastojak u regulisanju metaboličkog sindroma, tvrde naučnici sa Al India Instituta u Nju Delhiju.
Cimet (Foto: Thinkstock) -
Cimet (Foto: Thinkstock)

Metabolički sindrom je grupa metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao insulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva oko stomaka, kroz visok nivo holesterola i triglicerida i visok krvni pritisak, tj. obuhvata sva stanja koja podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara, kao i dijabetesa.

Indijski naučnici su proučavali efekat cimeta u ishrani Indijaca koji imaju izuzetno visok rizik za razvoj metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Posljednje tri decenije broj osoba sa dijabetesom u toj zemlji se utrostručio.

Rezultati studije pokazali su vrlo povoljan uticaj cimeta kod pacijenata. Uz uzimanje cimeta u količini od tri grama dnevno, težina pacijenata u studiji smanjila se za 3,8 procenata, indeks tjelesne mase za 3,9 odsto, tjelesna mast za 4,3 procenata, obim struka za 5,3 procenata, a pali su i krvni pritisak za 9,7 odsto kao i šećer za 7,1 procenat.

Izvor: Agencije